1000 spillere på trening - 200 ut i jobb og skole

Fotballstiftelsens gatelagsfamilie slo alle rekorder i 2021. 1054 har vært på trening. Av dem kom 203 ut i arbeid, skole og arbeidstreningsprosjekter...

Annonse:

For tredje år på rad slo Gatelagene sine egne rekorder - uansett hvilke tall du kikker på:

  • Vi er nå 28 aktive gatelag (6 flere enn 2020)
  • 1054 spillere ble registrert på trening (rundt 300 flere enn 2020)
  • 96 kom ut i lønnet arbeid (43 flere enn i 2020)
  • 35 begynte på skole / utdanning (1 flere enn 2020)
  • 72 kom ut i arbeidstreningsprosjekter (28 flere enn i 2020)

Legger vi til at 2020 slo den forrige rekorden fra 2019 ganske så grundig, sier det mye om hvordan aktiviteten øker, kvaliteten styrkes og resultatene som oppnås rett og slett er eventyrlige.

Det første og det alltid like viktige er og blir de faste treningene på dagtid. Uke etter uke møtes spillere til felleskap, glede, fysisk trening, mestring, mat og sosial trygghet.

Siden Fotballstiftelsen ble etablert i 2015 har nå snart 500 spillere kommet ut i lønnet arbeid og skole.

— Fra gatelagenes statistikker
 

Samtidig skjer det noe magisk når klubbene, den stolteste bærebjelken i by, region og lokalsamfunn, åpner døra og inkluderer mennesker som fra før sliter med rus og utenforskap.

Når de plutselig får på seg drakta og blir en del av Brann, Molde, Bodø/Glimt, Start, Odd, Vålerenga, Fredrikstad osv osv så skjer det noe. Det blir utgangspunktet for nye muligheter - langt utenfor banen.

I fjor kom altså 203 spillere over i lønnet arbeid, skole og arbeidstreningsprosjekter. 

Det midt i en pågående pandemi, med de utfordringer det medfører. Samtidig har pandemien mer enn noe synliggjort behovet for et tiltak som er lavterskel, inkluderende, mestring og lagbygging til faste tidspunkt - hver eneste uke, året rundt.

Og Gatelagsmodellen virker altså . 

Siden Fotballstiftelsen ble etablert i 2015 har nå snart 500 spillere kommet ut i lønnet arbeid og skole. Tall som altså øker år for år.

Og da har vi ikke engang regnet inn de mange arbeidstreningsprosjektene som løftes frem rundt gatelagene, klubbene og deres partnere.

Det er viktig å understreke betydningen av samarbeidet klubbene har med kommunene og NAV. Det offentlige har øremerket mange prosentdeler av stillinger i sine russeksjoner til oppfølging mot og på gatelagstreningene - nettopp fordi de ser hvilke muligheter det åpner.

2022-01-13 (2).png
 

Gatelagene driver samtidig mye mer enn bare de faktiske treningene. I gatelagene og gjennom Fotballstiftelsen utvikles mange prosjekter - der arbeidstrening er sentralt. Men fengselsprosjektet "Fra soning til scoring", et påtroppende jenteprosjekt, familie- og førstehjelpsprosjekter er andre eksempler på hvordan aktiviteten brukes til å åpne nye dører og muligheter. For stadig flere.  

 

Mange i  fulltidsjobb

Av de 96 som kom ut i lønnet arbeid i løpet av 2021, jobber hele 37 på heltid.

Av de 59 andre, er det mange som får til en kombinasjon, slik at de kan fortsette å følge treningene og den betydningen det har for den enkelte både sosialt, i recoveryprosessen og for å opprettholde den fysiske formen de har fått. 

Men noe positivt frafall blir det naturlig nok når spillere må på jobb som kolliderer med treninger. Positivt fordi den overordnede hensikten med gatelagene tross alt er å skape gode liv det er mulig å leve rusfritt i.

Samtidig har det altså kommet mange nye til. Hele 463 spillere fikk sitt første møte med gatelaget i løpet av årets om akkurat er avrundet.

 

Seks nye lag

Tallene i denne artikkelen stammer fra klubbenes egne registreringer. Det klubber som altså både øker i antall og er lokalisert fra Kristiansand (Start) i sør til Tromsø i nord. 

I 2021 etablerte følgende klubber nye gatelag: Bodø/Glimt, Bryne, KFUM, Ranheim, Raufoss og Rosenborg.

Det kompletterer en satsing som nå altså inkluderer 28 gatelag (Sandviken er ett av dem, her jobbes det med en ny og kraftfull satsing både for gutter og jenter når klubbens Toppserielag nå er en del av Brann).

2022-01-13.png
Gatelagsfamilien - i den rekkefølge de er etablert fra Fredrikstad startet i 2011 til RBK nå er igang.

Og med de tallene vi her kan presentere, er Fotballstiftelsens Gatelagsfamilie blitt noe helt unikt og det største samfunnsprosjektet idretten og klubbene selv sånn sett noen gang har levert.

 

7000 dugnadstimer

Gatelagene ledes av ansatte trenere. Det må til for et omfattende prosjekt med både treninger, kontakt med spillere og masse oppfølgingsmøter med det offentlige og andre på dagtid. Samtidig har mange mange fantastiske medarbeidere som bruker av fritiden på prosjektet.

Gatelagene har i snitt tre frivillige engasjert fast med rundt laget. De leverer rundt 7000 dugnadstimer - og utgjør en betydelig ressurs og er uendelig viktig for at Gatelagene kan legge til rette for så mange og virkelig utgjøre en forskjell for spillerne våre.

2022-01-13 (1).png
Ordsky som forteller om det mangfoldet av arbeidsplasser våre gatelagsspillere har begynt i.