Ble bilselger for å få gatelagsjobben
GATELAGSPODDEN: For Tommy Runar var trenerjobben for Jervs gatelag selve drømmen. Da ble det ikke noe hinder at han måtte skaffe seg deltidsjobb som bilselger for å få den. Podkast
Bildet: Tommy Runar foran deler av gjengen sin etter en sommertrening der også Tommys sønn fikk være med å spille.
- Jeg ble litt forbanna da jeg hørte at noen andre var aktuelle for denne jobben, sier Tommy Runar i episode 9 (høstsesongens første) av Gatelagspodden.
Les om Gatelagspodden og finn alle episodene her
For Grimstad-gutten med lang fartstid som keeper på toppnivå både i Jerv, Start og FFK, hadde fått smaken på trenerjobb. Og han brant for det som gatelaget drev med, fikk til og skapte både for klubben, byen og ikke minst spillerne på laget.
- Jeg var jo keepertrener i klubben, og hadde truffet spillerne. En fantastisk gjeng, og jeg hadde veldig lyst til å være med, forteller Tommy.
Uten at han helt visste hva alt rundt denne jobben innebar.
- Men jeg troppet opp på kontoret til daglig leder i klubben og lurte på hva i all verden de tenkte på. For den jobben der var min, smiler Tommy.
Kortvarig omvei
Dengang jobbet han med salg i Schibsted-systemet, men han ville altså ut av det trygge - over i det han følte mer givende. Da fikk det heller være at trenerjobben for gatelaget på den tiden ikke var noen full stilling.
- Så jeg måtte skaffe meg en halvtidsjobb et annet sted. Det ble som bilselger oppi gata her, forteller Tommy.
Bilselgerjobben gikk bra nok den, men omveien til gatelagsjobben varte bare noen måneder. For klubben så kjapt både behov for og muligheter til å få Tommy inn på fulltid.
- I begynnelsen handlet det om å få opp gruppa igjen. Det hadde vært litt usikkerhet i laget rundt trenerbytte og noen hadde blitt borte. Så det første fokuset ble å få opp antall spillere og skape en god gruppe, forteller Jerv-treneren.
Og slik ble det.
- Vi fikk gangske raskt 10-15 med på treningene. Nå har vi til enhver tid mellom 25 og 30 på blokka, forteller Jerv-treneren.
Naboer på laget
Som altså selv er Grimstad-gutt - og 39-åringen er selv på alder med mange av spillerne på laget.
- Vi har spillere i alle aldre, gutter og jenter. Eldstemann er snart 68 år. Men ja, her er både folk jeg har vært nabo med og kjenner fra ungdomstida, forteller Tommy.
Det selv om laget nå rekrutterer fra Lillesand så vel som Arendal. Og ser på seg selv som et "sørlandstilbud".
Vi har spillere i alle aldre, gutter og jenter. Eldstemann er snart 68 år. Men ja, her er både folk jeg har vært nabo med og kjenner fra ungdomstida.
— Tommy Runar, trener Jervs gatelag
Og tilbudet er langt mer enn de faste fotballtreningene. Lenge hadde Tommy telefonen på døgnet rundt. Fortsatt kan de ringe, men om han ikke svare ber han spillerne sende sms hvis det virkelig er noe som "brenner" og ikek kan vente til dagen etter.
Og det hender.
- Jeg har ikke alle svarene, men kan kanskje være med og forenkle noen av hverdagsprosessene, sier han - og snakker om alt fra fortrolige samtaler til det å bli med på møter med NAV.
Spillere er ressurser
Samtidig merker han stadig at han har fått en gruppe spillere som hjelper hverandre, som tar vare på hverandre, som er sosiale sammen. For det skjer mye uteom lagsaktivitetene også. De møtes på stranda, de spiller frisbee-golf sammen, de jobber dugnad sammen - og ser på både A-laget i Jerv og damelaget i Amazon.
- Det er mange med utrolig store ressurser på gatelagene. Så også hos oss, forteller Tommy.
Som vet de har vært heldige i koronatiden nede på Sørlandet.
- Vi har jo nesten ikke hatt smitte her nede og har kunnet holde på og trene nesten som normalt hele tiden, sier han.
Og hele tiden er et poeng for ham. Antagelig var det derfor årets "sommerferie" var på en tirsdag. For Tommy så da han kom inn hvordan et kort opphold og litt uro rundt trenerbytte skapte utfordringer for mange.
Nå har han fått med seg damelagets Kelsey Hood som medtrener og har flere gode hjelpere rundt. Samtidig som hans egen stilling forlengst er 100 prosent. Da fortsatt med keepertrenerjobb for A-laget som en liten del. Men samfunnsbiten som det store og avgjørende.
Jeg har ikke alle svarene, men kan kanskje være med og forenkle noen av hverdagsprosessene.
— Tommy Runar, trener Jervs gatelag
Og det har blitt lagt merke til. Tommy selv og gatelaget har både fått priser i kommunen og masse positiv oppmerksomhet i næringsliv og i byen.
- Samfunnsbiten gir Jerv en større helhet som klubb. Vi treffer så mange flere og blir så mye større enn A-laget, understreker Tommy.
Det sagt, det er den enkelte spiller på gatelaget som betyr mest.
- Det er deres liv det står om. Det å finne deres måte å være tilfreds på og lykkes, sier Tommy Runar til Gatelagspodden.
Les mer om Gatelagspodden og alle episodene her
Gatelagspodden finner du alltid der du streamer podkast og musikk