Morten Hagen  aksjon Notodden

Brutale erfaringer gjør Morten perfekt for jobben i NAV

GATELAGSPODDEN: Morten Hagen var et stort fotballtalent og en superselger. Men det er erfaringene fra 20 år som kriminell og rusavhengig som gjorde ham til erfaringskonsulent i NAV.

Annonse:

Og la det være sagt med en gang, erfaringene han nå bruker i jobben skulle han definitivt vært foruten. For Mortens historie er brutal og ekstrem. Og han sier selv - i Gatelagspoddens fjerde episode - at det mest av alt er flaks at han lever.

Samtidig er det sin egen historie som gjorde ham perfekt for den nyopprettede stillingen som erfaringskonsulent i NAV på Notodden. Der hjelper han andre å finne veien ut av rus og kriminalitet. 

Selv brukte han lang tid på den veien. Fra han endelig bestemte seg og var klar på at enten slutter han med rus eller så dør han, tok det fire år. Fire år med nye runder med avrusning, langtidsopphold og nedturer. 

Samholdet. Vennskapet man får med å være med på gatelaget. Ha noe fast å gå til. Og så er jeg jo glad i å spille fotball.

— Morten Fossan Hagen

Endelig rusfri ble han ikke før han kom til Notodden - og ble med gatelaget der. Der fant han et nytt nettverk. Nye muligheter. Et nytt liv.

- Det har betydd alt egentlig, begynner Morten.

- Samholdet. Vennskapet man får med å være med på gatelaget. Ha noe fast å gå til. Og så er jeg jo glad i å spille fotball, fortsetter han.

 

Fotballtalent og superselger

Fotball var lenge en helt sentral del av Mortens liv. Han var sett på som et stort talent og ble allerede som 16-åring hentet opp på A-laget til Birkebeinern. 

Men det var også i den perioden ting begynte å gå galt. Det etter det Morten selv betegner som en serie av tilfeldigheter. Eller kanskje var det ikke det?

Han hadde besteforeldre som var tungt alkoholiserte. Og da hans egne foreldre ble skilt, gikk faren inn i en depresjon. Den samme faren som hadde vært fortballtreneren og fulgt opp Morten tett, fikk nå nok med seg selv. Morens nye mann ville samtidig ikke ha Morten boende der - og en usikker 16-åring begynte å ta feil valg.

Rett nok klarte han å skjule misbruket og fullføre videregående - men parallelt begynte eksperimenteringen med stadig sterkere stoffer.

- Med ecstasy forsvant alle sperrene. Jeg prøve alt etter det. 

Utrolig nok holdt han skansen lenge. Han fikk jobb som selger - og fant ut at han var meget god til nettopp det. Og superselgeren gikk fra dør til dør og solgte fiber så titusenlappene rant inn på konto. Men mens kollegene dro hjem, dro Morten på plata og kjøpte herion.

Det måtte gå galt. Og gikk også skikkelig galt.

 

- Flaks at jeg sitter her

Han har tatt fire-fem overdoser og blitt gjenopplivet av ambulansepersonell flere ganger.

- Egentlig er det flaks at jeg sitter her, sier Morten i gatelagspodden.

Han havnet i stadig verre og mer brutale miljøer i Oslo, og nådde en bunn etter en skyteepisode i hans egen leilighet - der en skjøt en annen. I kjølvannet fulgte en periode der han var livredd, preget av trusler og voldsepisoder - før han selv endte som tiltalt for drapsforsøk i en av dem.

Det jeg jobber med nå er det jeg ønsker å drive med. Det å hjelpe mennesker.

— Morten Fossan Hagen

Det var da han bestemte seg. Men det var en lang vei og mange nedturer før han til slutt fant balansen i livet.   

- Å finne veien ut av avhengigheten er en ensom prosess - før man finner de nye nettverkene og får de riktige menneskene rundt seg, sier han.

Han fant det altså i Notodden. På gatelaget med tre trenere som brenner for prosjektet og  et opplegg som fungerer ekstremt godt både på banen og i aktivteter utenom. 

- Gatelaget er utrolig viktig. Og det kommer til å bli utrolig viktig for flere også. Når de finner veien inn hit, sier Morten. 

 

Sosianomutdanning

Og selv er han altså en av dem som hjelper folk inn til fellesskapet gatelaget representerer. Samtidig gjør Morten også forebyggende ting i jobben som ruskosulent. Som å holde foredrag på videregående skoler - der han forteller om sitt liv og hvor fort ting kan gå galt. Veldig galt.

-  Det jeg jobber med nå er det jeg ønsker å drive med. Det å hjelpe mennesker, sier Morten, som allerede planlegger neste steg - der han skal kombinere jobben i NAV med å ta sosionomutdanning. 

Det og å få orden på egen økonomi er to viktige mål. Og så drømmer han om en ting til da:

- Å reise og se Norge spille i et Fotball-VM, smiler Morten Fossan Hagen.

Les også mer om hvorfor Morten var drømmekandidaten til NAV her.

Og se flere saker om Morten på Notoddens hjemmeside her.

...og hør Morten selv fortelle hele historien i den fjerde episoden av Gatelagspodden:

På Spotify:

På Acast:

På itunes: