- Det handler om å vinne livet tilbake

GATELAGSPODDEN. Øyvind Overå Hansen legger ikke skjul på at livet var ekstremt vanskelig. Så ble det etablert et gatelag i Aalesund.

Annonse:

- Jeg følte meg egentlig som ingen ting. Hadde ikke leilighet. Hadde ikke kontakt med sønnen min. Følte meg utenfor. Alene.

Slik beskriver Øyvind livet sitt før han for fem år siden ble med da Aalesund etablerte gatelag.

Når han i Gatelagspodden sitter på Colorline Stadion sammen med samfunnsansvarlig i AaFk, Kristin Herje Nørve og forteller sin historie, er det vanskelig å forstå. For der sitter latteren løst når den humørfyllte og blide kapteinen snakker.

For det er det han er, kaptein. På gatelaget i klubben. Det har han vært i fem år.

- Så jeg må vel gjøre en god jobb da, sier han. Og ler.

Samtidig handler denne podkastepisoden mest av alt om å være kaptein i eget liv. Og hvordan det er blitt mulig takket være inkluderingen og ikke minst #samholdpåekte.

Det å lære seg å spise igjen. Trene. Dusje. Ta vare på meg selv. Og så det å få lov til å hjelpe andre.

— Øyvind Overå Hansen

- Det er gatelagenes hashtag, men den betyr så veldig mye mer enn en hashtag vanligvis betyr, understreker Kristin Herje Nørve.

#samholdpåekte

Selv merket hun det allerede da hun som nyansatt samfunnsansvarlig skulle planlegge oppstarten av gatelaget. En telefon til Stabæk og Vålerenga ga mange gode svar. Her var det mange som ville dele og hjelpe. 

 

Fra "skjerp deg" til "kjekt å se deg"

Og Øyvind merket det samme da han møtte opp på sin første trening. For det første var det stort å gå rundt på stadion, møte gamle og nye helter i AaFK som hilste og smilte til han. Og for det andre var det stort å komme på et lag med andre i samme situasjon. Det gjorde at han forstod at han ikke stod alene. At det var et samhold der. På ekte.

Og for det tredje var det et sted han ble ønsket tilbake. Livet gikk fra å få kjeft og beskjed om å skjerpe seg, om at det jo bare er å stå opp til et sted der man fikk positive telefoner med spørsmål om man kom, og ikke minst om at det er "kjekt å se deg".

Jeg møtte igjen en tidligere spiller ute på gata her om dagen. Da sa han "Øyvind, nå er jeg blitt et sånt A4-menneske med jobb og sånn"

— Øyvind Overå Hansen

Derfra er det mye spillerne som hjelper hverandre. Ikke først og fremst for å vinne kamper.

- Det å vinne livet tilbake er det det handler om for meg da, sier Øyvind.

Som fra første dag kjente det var godt å komme, få lunsj, trene, samles, bli inkludert.

- Det å lære seg å spise igjen. Trene. Dusje. Ta vare på meg selv, sier Øyvind. - Og så det å få lov til å hjelpe andre.

 

Få folk i arbeid

Nå, som gatelagsveteran, har han sett mange slike "snuoperasjoner".

- Det er fascinerende å se hvordan folk forandrer seg og utvikler seg, smiler han.

- Det handler om å ta livet tilbake. Gjennom rutiner, kosthold. Stå opp. Holde avtaler, beskriver Kristin Herje Nørve.

- Så er det en naturlig videreutvikling for stadig flere å komme seg ut i arbeid, fortsetter hun.

Alle episodene i Gatelagspodden finner du her

Nå har AaFK et utvidet fokus på å få enda flere spillere i jobb. For i gruppa finnes det mye motivasjon til å ta steget ut i arbeidslivet. Rutinene har de fått med de faste treningene og aktivitetene. Arbeidstreningen gjennom oppgaver på laget og i klubben. Og et godt samarbeid med NAV gir muligheter.

Og mange har tatt den turen i de fem årene AaFKs gatelag har eksistert. Og selv om de savnes på stadion, er det stort å oppleve noen ta det steget.

- Jeg møtte igjen en tidligere spiller ute på gata her om dagen. Da sa han "Øyvind, nå er jeg blitt et sånt A4-menneske med jobb og sånn", forteller AaFK-kapteinen.

Og ler.

Hør episode 2 i den andre sesongen av Gatelagspodden her

Alle episodene i Gatelagspodden finner du her