En historisk fotballkamp

Etter over 500 dager med trening, kan gatelagene igjen møte hverandre i kamp. For Raufoss betød det tidenes aller første gatelagskamp.

HISTORISK: Raufoss Gatelag startet i april. Denne uka fikk de endelig spille sin aller første kamp, mot naboene i HamKam, som har mer enn 500 dager med trening siden forrige gang de møte andre gatelag. FOTO: KNUT BEFRING, OPPLAND ARBEIDERBLAD

 

Stabæk - FFK, Odd - Fram, Brann - Nymark OB og Raufoss - HamKam. Endelig spilles det kamper også på gatelagsnivå.

 

Mjøsderbyet mellom Raufoss og HamKam er en klassiker i norsk fotball. Men mer historisk sus enn treningskampen mellom klubbenes gatelag denne uka, skal man lete lenge etter.

For HamKam hadde ventet leeeenge på endelig å kunne dra på seg kampdrakta. Og for Raufoss skjedde det for aller, aller første gang.

Gatelaget til Raufoss startet nemlig med sine første treninger i uka etter påske. Siden har de holdt det gående med to treninger i uka under Jarl-André Storbæk og Tommy Fyhns trygge ledelse. 

Raufoss-trener Tommy Fyhn likte det han stå i gatelagets aller første ordentlige fotballkamp. Foto: Knut Befring, OA
Raufoss-trener Tommy Fyhn likte det han stå i gatelagets aller første ordentlige fotballkamp. Foto: Knut Befring, OA

Raufoss er et av fire (!) gatelag som er kommet til midt i koronaperioden. Ytterligere tre planlegges med tanke på oppstart i høst. For mens Norge har stengt ned, har behovet for denne gode og trygge aktiviteten bare blitt enda større. Og trening har det vært de aller fleste steder og de aller fleste uker de siste 16 månedene.

Men det har vært begrensninger. Som at man det i perioder ikke har vært lov å trene med nærkontakt. Og ikke misnt at guleroten med kamper og turneringsspill har vært utelukket. 

Nå er den ventetida over.

– Det var utrolig gøy. Vi burde scoret, for vi hadde mange gode sjanser og skudd på mål. HamKam hadde en veldig god spiller som gjorde den store forskjellen, men neste gang skal vi score, sa Lasse.

I Oppland Arbeiderblad (+sak) forteller han om det beste valget han har tatt på mange, mange år - nemlig det å bli med på gatelagstreninger på Raufoss.

– Tirsdag og torsdag er det fotball. Det er dyktige trenere og et kjempebra opplegg. Vi blir hentet og vi får mat etter trening. Dessuten har alle et felles mål om samhold og at vi skal ha det gøy. For meg er dette høydepunkter i uka, sa han til OA.

Hør Bettina Arnesen fortelle om høy gåsehudfaktor første gang hun tok på seg Asker-drakta i Gatelagspodden.

Og selv om HamKam vant oppgjøret 7-0, var ikke resultatet det viktigste. Og det vanket ros fra Kamma-trener Kai Kristiansen.

- Vi tapte 1–31 mot Sandefjord i vår første kamp. Raufoss lå langt foran det vi gjorde på samme tidspunkt, sa HamKams selvutnevnte manager.

Endelig action - og fullt trøkk da Raufoss og HamKam møttes. Foto: Knut Befring, OA
Endelig action - og fullt trøkk da Raufoss og HamKam møttes. Foto: Knut Befring, OA

De som kjenner Kai, vet at han ikke bare roser for å rose, men fordi han virkelig mener det. Og selv hadde han også med seg flere som spilte sin aller første gatelagskamp. For siden laget sist spilte kamp (3. mars 2020) har mang enye kommet til gatelaget på Briskeby - fem av dem spilte sin aller første HamKam-kamp denne gang. 

- Laget vårt er inne i en veldig god periode. Vi har mange spillere på trening hver eneste uke og når nå kampene kommer i gang blir treningsuka enda mer attraktiv, sier Kristiansen til hamkam.no.

Men Raufoss og HamKam var altså ikke de eneste som fikk testet kamputstyret denne uka.

  • Branns gatelag møtte Nymarks OldBoys-lag til et forrykende oppgjør i Bergen.
  • Odd fikk besøk av Fram i Skien - i en treningskamp som også levde opp til klassiker-begrepet i norsk fotball.
  • Og to av de første gatelagene fikk endelig tatt på seg drakta igjen når Stabæk fikk besøk av FFK på Nadderud.
Endelig ble det kamp om ballen igjen da Stabæk og FFK møttes på Nadderud. Foto: Stabæk
Endelig ble det kamp om ballen igjen da Stabæk og FFK møttes på Nadderud. Foto: Stabæk

På Nadderud var det to lag som har ventet enda lenger med å få på seg drakta. 575 (!) dager var det siden siste gatelaget til Stabæk spilte kamp. Men det ble fort klart at laget har trent godt og holdt motivasjonen oppe gjennom pandemien, 7-2 vant de blaa fra Bærum etter en forrykende kamp, der også FFK fikk vist at de har trent mye og bra i dette lange venteåret.

Spillemessig var det overhodet ikke noe kalveslipp, her var det struktur, presisjon og  super lagånd fra første stund. Lekent spill,  godt humør og masse mål - akkurat slik vi vil ha disse herlige oppgjørene mellom Stabæk og Fredrikstad.

Men det aller viktigste av alt var nok - som det oppsummeres på Stabæks hjemmeside - gjensynsgleden, noe lagbildet under også illustrerer.

Les Budstikkas reportasje fra kampen her (+sak)

Lagbilde Stabæk - FFK 3006
Gleden over å spille kamp såvel som gjensynsgleden preget et fartsyllt oppgjør mellom Stabæk og FFK

 

SPILLERE NOK TIL TO LAG

I Bergen har gatelaget et annerledes "problem" (les: et fantastisk gode). Brann har nemlig så mange spillere at de måtte dele seg i to da det ble kamp mot Nymark ILs Old Boys-lag. 

Halve gruppa spilte første omgang, mens den andre halve trente på banen ved siden av. Så byttet de i andre omgang.

Det ble et jevnt og spennende oppgjør, der kampen lenge stod og vippet på 4-5, før Nymark avgjorde til 7-4. Men at gatelaget er Branns store stolthet (og trøst når A-laget sliter for tiden), fikk man mer enn bekreftet.

Brann mot Nymark OB
Brann-gjengen som spilte kamp mot Nymark - med så mange at det ble to grupper som tok hver sin omgang.

 

NY BANE, NYE DRAKTER - STOR GJENSYNSGLEDE

For Frams gatelag har ventetiden vært bortimot uutholdelig. Men denne uka fikk de endelig børstet støvet av drakten og snørt på seg kampskoene - i treningskampen mot Odd.

Det var på høy tid sa en glad trener Arild Anundsen til ØstlandsPosten (+sak).

– Dette er en utålmodig gjeng, som har blitt litt frustrert av løfter og håp det siste halvannet året. Beskjeder om mulige oppstarter har blitt etterfulgt av negative kontrabeskjeder, og vi har etter hvert forsøkt å slutte å gi dem håp. Nå ser det endelig ut til at samfunnet og idretten normaliserer seg igjen, smilte Anundsen til lokalavisa i Larvik.

- For oss var det ekstremt deilig å kunne spille kamp igjen, etter at vi kun har trent etter smittevernregler i halvannet år. Det var stort å kunne reise av gårde for å spille kamp – selv om det bare var en treningskamp. Det er viktig at vi har dette tilbudet, sa Fram-kaptein Tommy Bakke til OP.

At det ble seier (8-4) på Fram var underordnet. Det var møtet med Morten Fevangs og hans Odd-spillere som var det avgjørende. 

Og så var det et høydepunkt for lagene å få spille på Odds nye treningsbane rett ved stadion. Og ikke minst at lagene rundet av kvelden med pizza sammen etterpå. Der gikk praten både om mimring fra kamper for over halvannet år siden såvel som gjensynsglede og kanskje også med beviset på at halvannet år med koronatrening faktisk har holdt formen ved like... 

Lagene både kan og vil fortsette å planlegge treningskamper gjennom sommeren - i takt med de rådende smittevernsreglene. Og så jobbes det med organiserte kamper utpå høsten. Både det, og planer for ny nasjonal turnering, kommer vi tilbake til på høsten.

Annonse: