"Er det bare å møte opp liksom - er det så enkelt?"

Morten Martinsen har vært fan av Strømsgodset siden, som han selv sier, var en liten drittunge. Så det å bli Godset-spiller var svære greier - nesten for godt til å være sant.

Annonse:

- Jeg gruet meg veldig, forteller Morten om sin oppstart på gatelaget. Det i den andre episoden av Gatelagspodden.  

At han gruet seg var ikke fordi han ikke hadde lyst til å begynne på gatelaget til Strømsgodset. Snarere tvert om - det å bli Godset-spiller hadde han drømt om siden han gikk i barnehagen på Gulskogen i 1969. 

- Jeg har vært fan av denne klubben siden jeg var drittunge. Strømsgodset for meg, det er svære greier. Håra reiser seg bare jeg tenker på det, forteller Morten.

Folk har forstått at skal ting fungere for meg, så må dere la meg få lov til dette. Til å gå på hver eneste økt

— Morten Martinsen prioriterer gatelagstrening foran alt

Men da han hadde bestemt seg både for å slutte med festing og tull for godt - og begynne på gatelaget i 2017, så var han først usikker på om det virkelig var sant.

- Er det bare å møte opp liksom, er det så enkelt, tenkte Morten.

Og det var det. Som det er det på alle gatelagene i de 22 klubbene som pr dato driver gatelag i Fotballstiftelsen. Og varmen, måten han ble tatt imot på og hvordan lagfølelsen har vært der siden starten er noe Morten vektlegger som helt avgjørende for ham selv.

- Gatelaget har alltid gått foran siden jeg kom igang for alvor. Det er ingen ting som skal få meg til å stå over en økt, forteller Morten i samtalen med Fotballstiftelsens Selim Emeci.

Og ingen ting betyr at han har flyttet på legetimer, jobbdager og andre forpliktelser, så det ikke kommer i veien for gatelagsøktene.

-  Folk har forstått at skal ting fungere for meg, så må dere la meg få lov til dette. Til å gå på hver eneste økt, presiserer Morten.

Brytekarriere og talentfull sønn

Som i Gatelagspodden forteller om en oppvekst med fotball og bryting. Før det ble tatt noen dumme valg. Og det er noen utrolige historier, fortalt med varme og humor.

Som da han skulle ut og kjøpe grillkull og endte opp i København.

Og så forteller Morten om familien. Han har både barn og barnebarn - og har et godt forhold til dem nå. Men legger ikke skjul på at det var tungt å ikke være der nok når sønnen, Steffen, utviklet et stort fotballtalent. Så stort var talentet at Steffen ble hentet opp til NTG før han var gammel nok, spilte E-cup for Lyn og - ikke minst - ble Strømsgodset-spiller. På ordentlig.

Og det er både stolthet og sårhet i Mortens fortelling om sønnens karriere og hans egen tilstedeværelse rundt det. Da kommer tårene.

- Nå blir jeg sånn møkka rørt, nærmest unnskylder Morten i Gatelagspodden.

Tok fagbrev - bygger ny fremtid

Men nå har Steffen vært med faren på gatelagstrening - og heier på den endring livet til Morten har tatt. Og det er faktisk pappa som nå har den lengste Godset-karrieren. 

Nå blir jeg sånn møkkarørt.

— Morten Martinsen når han prater om sønnen Steffens karriere

Og like viktig, Morten har bestemt seg for å gjøre rusbehandling og det å hjelpe andre til en profesjon. Nylig fullførte han høyere yrkesfaglig utdanning med en Fagskolegrad og 60 vekttall i Miljøarbeid innen rus.

- Hva fremtiden bringer vet jeg ikke. Men jeg vet hva jeg vil, smiler Morten.

Hør hva det er i Gatelagspoddens andre episode. Det er både rørende, morsomt, viktig og fantastisk det Morten Martinsen har å fortelle. Og så bekrefter det nok en gang hvilke dører spill på gatelaget åpner. Og man må ikek ha vært patriot for laget sitt fra man gikk i barnehagen. Man trenger ikke ha spilt fotball heller. Det er bare å møte opp, det er faktisk ingen andre forhåndskrav...

Se oversikt over alle gatelagene i Fotballstiftelsen her