Gatelagene redder liv

- Hele Gatelagsfamilien får førstehjelpsopplæring i løpet av høsten.

Annonse:

Prosjektet Gatelagene redder liv er en del av den nasjonale dugnaden Sammen redder vi liv. Det driftes med midler fra Gjensidigestiftelsen og ble satt i gang i 2019. Da var planen å gi 1-2 spillere pr klubb muligheten til å ta kurs i førstehjelp og HLR, samt å bli kursholder selv. Noen rakk å gjennomføre før pandemien satte en stopper for det meste, så også dette prosjektet.

- Gatelagene redder liv har ligget brakk siden mars 2020, men mandag denne uken blåste vi liv i det igjen, sier prosjektleder i Fotballstiftelsen Morten Giæver.

Den viktigste førstehjelpen - hva du bør kunne

Røde Kors holdt da kurs hos Asker på Føyka Stadion, hvor Strømsgodset også deltok. Godset ble først med på en fellestrening, så var det mat og deretter ca 1 time praktisk øvelse i livreddende førstehjelp. Det hele ble gjennomført ute på kunstgresset, med både spillere og trenere som deltakere.

Alle deltakerne får bevis på at de har gjennomført kurset/praktisk øvelse. I tillegg er det mulig, for de som ønsker, å holde på ca 1 time ekstra for å lære seg å holde kurset selv. Disse får da et bevis som kursholder i tillegg.

- Sammen med Røde Kors har vi nå startet på en ambisiøs plan, nemlig å nå ut med dette til alle i Gatelagsfamilien. Røde Kors har utviklet et forenklet kurs som skal gjøre det lettere å nå ut til flere med de aller viktigste momentene når det gjelder førstehjelp og HLR. Kursets varighet er på ca 1 time og tar for seg de fem viktigste stegene, inkludert en gjennomgang av hvordan en samtale med 113 er, forklarer Giæver.

Stegene er fem S'er:
1 Sikre (deg selv og omgivelsene)
2 Skaff hjelp (rop om hjelp og ring 113)
3 Sjekke (bevissthet og pust)
4 Stabilisere (ved normal pust: sideleie) (ved unormal pust: starte hjerte- og lungredning)
5 Støtte (holde varm og vise omsorg)

Skjermbilde 2022-09-01 kl. 13.21.12.png

Torsdag denne uken vil det samme kurset gjennomføres hos Start, sammen med Jerv. I løpet av høsten vil dette gjøres på til sammen elleve steder, med alle Fotballstiftelsens klubber involvert.

Sist lørdag var Fotballstiftelsen involvert på den årlige Førstehjelpskonferansen. I en sofaprat, sammen med Røde Kors, ble prosjektet presentert for tilhørerne.

- Vi er veldig glade for samarbeidet med Røde Kors. Flere av spillerne som gjennomførte i 2019/2020 har holdt kurs internt i egen klubb. En spiller har til og med reddet livet til en motspiller med det han lærte på kurset, det er jo bare fantastisk!
Tusen takk også til Gjensidigestiftelsen som fryste prosjektet i to år og ga oss muligheten til å restarte nå, avslutter Giæver.

Les mer om den viktigste førstehjelpen på Røde Kors sine hjemmesider.

 

Skjermbilde 2022-09-01 kl. 11.40.18.png
Deltakerne fikk muligheten til å øve og bli trygge på hvordan en samtale med 113 er
​​​​​
Skjermbilde 2022-09-01 kl. 11.39.55.png

Deltakerne øver på sideleie

 

Skjermbilde 2022-09-01 kl. 13.21.27.png