Høie: Gatelagsfotballen driver rehabilitering i verdensklasse

Helseminister Bent Høie trakk frem fotballen og resultatene som er oppnådd da han ble intervjuet av Adresseavisen om idrettens muligheter til å hjelpe mennesker til en rusfri hverdag.

Det var han tydelig på i en sak der spørsmålet altså ikke var gatelagsaktiviteten. Saken tok utgangspunkt i et treningsopplegg i Byåsen IL som en del av NIF-satseingen «Idretten skaper sjanser» - en satsingen Fotballstiftelsen har god dialog med og der fotballens erfaringer er nyttige.

Les saken her (+ sak)

Og Helseminister Bent Høie har stor tro på idrettens muligehter. Men peker da på Gatelagsfotballen og Fotballstiftelsens snart tiårige historie når han skal begrunne det:

– Vi har mest dokumentasjon fra fotballen, der vi ser at det er rehabilitering i verdensklasse med tanke på de resultatene de oppnår, sa Høie til avisen.

Og Helseministeren kjenner jo Gatelagene godt. Kanskje for godt vil noen si, for Høie spilte jo på Regjeringens lag som møtte – og tapte mot – Fredrikstads gatelag på Ullevaal

Bent Høie har også fulgt arbeidet til Fotballstiftelsen og våre, pr nå, 22 etablerte Gatelag i hele Norge i lengre tid.

Han var til stede på serieåpningen i Østlandsligaen i 2019, og har i mange sammenhenger snakket varmt om et tilbud som siden starten i Fredrikstad i 2011 har oppnådd enorme resultater.

– Dette arbeidet betyr enormt mye for mange mennesker, sa Høie til fotball.no allerede i 2016.

I 2015 ble Fotballstiftelsen etablert og antall klubber som driver Gatelag har siden det økt fra 5 til 22. På de fem årene har over 350 spillere funnet veien over i ordinært arbeidsliv eller skole – og antall slik "overganger" akselerer år for år. 

I 2020 alene fant 52 spillere over i ordinært arbeidsliv, ytterligere 34 begynte et studieløp og 44 fikk muligheten i arbeidstreningsprosjekter.

Vi har mest dokumentasjon fra fotballen, der vi ser at det er rehabilitering i verdensklasse med tanke på de resultatene de oppnår

— Bent Høie til Adresseavisen

Det er slike ting Høie fremhevet da han ble spurt av Adresseavisen - og fremhevet fotballen som rehabilitering i verdensklasse.

«Idretten skaper sjanser» har nå tre prosjekter i gang i tre idrettslag. Morten Nyborg var sentral da Fredrikstad etablerte sitt Gatelag i 2011 og Nyborg bruker nå modellen når han som daglig leder i Idrettens skaper sjanser bygger modellen fra fotballen i andre idretter. Og han legger ikke skjul på at man her lar seg inspirere av Gatelagene.

På TV2

I TV2s serie med Petter Uteligger er både FFKs gatelag, Idretten skaper sjanser og regjeringskampen fra 2019 viet plass.

– Av 750 fotballspillere kommer nå 50–60 spillere seg tilbake i jobb hvert år. I idretten løfter vi i flokk. Det må bli en naturlig del av et idrettslag å integrere rusavhengige, sa Nyborg i saken i Adresseavisen.

Og fikk støtte av Bent Høie .

– Dette prosjektet er en fin mulighet for idretten å vise at den er inkluderende, sier Høie.

Les hele saken her

 

Annonse fra Obos-ligaen: