Lanserer unik Fair Play-satsing

Når Østlandsligaen sparkes i gang denne uka blir det med to tabeller. En sportslig og en helt ny og egen Fair Play-tabell.

Annonse:

For første gang skal Østlandsligaen i 2022 bestå av TO tabeller. En vanlig tabell for sportslige resultater og en egen Fair Play-tabell. Her er det mulig å plukke 3 ordinære poeng i hver kamp, i tillegg til 1 bonuspoeng. Begge lagene kan i en og samme kamp plukke like mange Fair Play-poeng, f.eks 3 poeng hver.

- Hensikten er å forsterke det som alltid er det viktigste for oss, nemlig fokus på laget, samspillet og mestring. Fair Play-tabellen blir viktig i seg selv, men også et tema i kampprat og dialog internt i laget, sier daglig leder i Fotballstiftelsen Arne Knoph.

Hva er kriteriene for å få Fair Play-poeng?
• God deltakelse/spilletid
• Positiv stemning / backing
• Ekstra god Fair Play-prestasjon

• Bonuspoeng for spilletid for begge kjønn

Dommerne tar i bruk et spesialdesignet dommerkort hvor Fair Play-poengene er innlemmet i det originale dommerkortet. På baksiden av dommerkortet følger det utfyllende beskrivelser av kriteriene for poeng.

Østlandsligaen pulje A

Østlandsligaen pulje B

Hvorfor Fair Play-tabell?
- Målet med Gatelagene er at spillerne skal ha et trygt sted å komme, føle mestring og ha et godt miljø rundt seg. Derfor har det vært ønskelig, både fra trenere og spillere, å ha ennå mer fokus på Fair Play, fortsetter Knoph.

Fair Play-tabellen skiller seg også fra den sportslige tabellen ved at det skal kåres to vinnere i 2022. Sesongen deles således i to. Ved halvspilt sesong kåres en vinner, så nullstilles tabellen og en ny vinner kåres ved sesongslutt.

Den samme modellen kommer til å tas i bruk ved den årlige nasjonale turneringen, i tillegg til regionale turneringer og miniturneringer.

- Det er samtidig viktig å holde ved det som er selve spillet, nemlig å score flere mål enn motstanderen. Derfor er ikke den sportslige tabellen tatt bort, men Fair Play blir da en egen tabell hvor det er mulig å vinne en god premie. Dermed er det mulig å bli vinnere selv om en ikke vinner den sportslige tabellen, sier Knoph.

For å gjøre rammene for Fair Play og gode fotballkamper bedre, etablerte Fotballstiftelsen i 2020 en egen dommerpool for Østlandsligaen. Dette er gode og kvalifiserte dommere som gjennom en hel sesong skal følge lagene. 

I Østlandsligaen 2022 deltar Vålerenga, Raufoss, Fredrikstad, Notodden, Asker, Strømsgodset, Odd, Sandefjord, Fram Larvik, HamKam, Moss, Lillestrøm, KFUM (ny i 2022) og Stabæk.