Legendene som endte på samme lag

GATELAGSPODDEN: En håndballmann, en gatelagsgründer og en pensjonist. Trioen du får møte i Gatelagspoddens episode 6 lever definitivt opp til statusen som legender. Og så har de snakketøyet i orden alle tre.

Annonse:

Bildet: Tom Jacobsen har returnert til Briskeby - som gatelagstrener - i samspill med en annen HamKam-legende, Kai Kristiansen (innfelt venstre) og med håndball-legenden Bent Svele som ny daglig leder i HamKam.

 

- Joda, det er kanskje en del som kjenner igjen stemmen min, bekrefter Bent Svele - som åpner "legendepraten" på Hamar. Den kan du høre i Gatelagspoddens sjette utgave.

Og du har antagelig hørt stemmen til Svele før. Mange ganger. 22 år som håndballkommentator - i spann med like munnrappe Harald Bredeli - har gjort at Svele selv tror flere kjenner igjen stemmen enn kastarmen, den som signerte 355 landslagsmål på 120 kamper for Norge. 

Det stod ikke akkurat en fotballjobb på min "bucket list".

— Bent Svele, håndball-legende

Mange av landskampene med Svele som kaptein, for lederegenskapene har han alltid hatt. Nå bruker han dem som daglig leder i HamKam.

- Det stod ikke akkurat en fotballjobb på min "bucket list", ler Svele.

Ryktene sier at han var et stort fotballtalent også. Men han valgte altså hands.

- Fattern har ikke tilgitt meg ennå, fortsetter Svele, som i det HamKam serieåpner i OBOS-ligaen, runder to hektiske måneder i fotballjobben på Briskeby. Og han har forlengst kjent at det gir energi å se hva man kan få til i idretten der ballen sparkes.

 

- Gatelaget varmer hjertet

- Jeg har jo vært håndballtrener og levd i idretten på Hamar i mange år, så selvfølgelig visste jeg hvilken institusjon HamKam er. Men selv om jeg hadde hørt om samfunnsengasjementet, hadde jeg ikke sett det ordentlig fra innsiden. Og gatelaget er definitivt et prosjekt som varmer hjertet. Å få lov til å møte og bli kjent med spillerne der, er nydelig. Det er mange solskinnshistorier, sier Svele.

Før han er rask til å dreie praten over på ros av sine kolleger.

- Kai Kristiansen. Det er bare å bøye seg i støvet for hva han har gjort for gatelaget, sier HamKam-sjefen.

Vi har vært her så lenge at vi har sett HamKam på det beste og det verste. Men gatelaget får definitivt frem det beste i HamKam.

— Kai Kristiansen, Kamma-legende

Og snakker med det om legende nummer to du får møte i den siste utgaven av Gatelagspodden. Den tredje, Tom Jacobsen, er ny medtrener for Kai på gatelaget. Men ny i HamKam - definitivt ikke.

- Vi to har vel vært i HamKam i 100 år til sammen, sier Kai. Og overdriver egentlig ikke så mye. 

For mange er de to av de sterkeste symbolene på HamKams storhetstid for noen tiår siden. Slik Tom - og hans bror Pål - også var en strateg i Vålerenga og på landslaget i noen år på 1980-tallet. Og etter karrieren har begge brukt tid som trenere - så også sammen. Det siste, trenerjobbingen, er et poeng, men ellers er det ikke egne karrierer (eller legendestatuser om du vil) de vil snakke om.

 

- Får frem det beste i klubben HamKam

- Vi har vært her så lenge at vi har sett HamKam på det beste og det verste. Men gatelaget får definitivt frem det beste i HamKam, sier Kai.

Han startet gatelaget på Hamar for fire år siden. Og 1. april i år kom Tom inn, som nyslått pensjonist, etter 11 år i rusomsorgen i Hamar kommune.

- Det har jo lært meg en del om miljøet og språket, om å lese situasjonene rett, sier Tom.

Her finner du alle episodene av Gatelagspodden

Kjennskapen til miljøet og til fotballen er naturlig nok en styrke.

- Det er også en stor fordel å være to og at vi kjenner hverandre så godt. Da kan vi spille på hverandre. Jeg tror kanskje kombinasjonen og Tom og Kai blir litt ålreit, sier Tom beskjedent.

Begge er klare på at på feltet er de fotballtrenere. Men det må naturlig nok tenkes litt annerledes enn på andre lag de har trent. 

- Men når vi går inn på banen er det spillere vi møter. Jeg er fotballmann og stiller ingen diagnose. Der ute på banen kan vi legge bort alt, penger vi skylder, ting vi frykter. Så kan det hende problemene venter på utsida. Det å score mål, er ikke det største problemet folk har, understreker Kai.

Jeg fikk en telefon fra en av spillerne. Helt fortvilt fortalte han at han ikke kunne komme på trening - fordi han måtte på jobb,

— Tom Jacobsen, Kamma-legende

Og det betyr at de to fotballtrenerne også blir noe mer. Litt tanter og onkler og psykologer. Og kanskje mest av alt medmennesker.

Men ifølge Kai er det ikke noe hokus-pokus - og at nettopp enkelheten i fotballen er noe av suksessen.

- HamKam lykkes med dette. Slik alle gatelagene jo lykkes. Vi gjør det på enkle måten. Og det funker. Fotball funker. Det er gull faktisk, sier Kai i Gatelagspodden.

 

Spiller og kollega

Han har mange eksempler på det. Som Alex, som etter at han kom med på gatelaget har tatt mange riktige valg på rad. Og endt opp som Kais kollega, fast ansatt i klubben.

- Det er litt kult at livet til Kjetil Rekdal som A-trener i HamKam er avhengig av Alex. At en gatelagsspiller sørger for toppsatsinga i klubben fungerer, smiler han.

Alex i butikken Hamar
Alex er blitt en bærebjelke i HamKam som jobber i klubben - og er blant annet avgjørende for Kjetil Rekdals liv som A-lagstrener..

Det ett eksempel på hvordan gatelaget er en helt sentral og viktig del av klubben. 

Tom er jo bedre kjent med Kamma enn de fleste. Så også med gatelaget. For han har hatt med klienter fra sin forrige jobb på Briskeby mange ganger før. Nå møter han noen av de samme. Som spillere. 

Men for dem er ikke målet å bli verdens beste.

- Målet vårt er at den enkelte gleder seg og kommer til neste trening, sier Tom.

Og det gjør spillerne. Mange av HamKam-spillerne vara på over 100 treninger i fjor. Og er noen borte en sjelden gang, vet man som regel hvorfor.

- Jeg fikk en telefon fra en av spillerne, som ringte meg helt fortvilt og fortalte at han ikke kunne komme på trening - fordi han måtte på jobb, smiler Tom.

Det i episode av Gatelagspodden som også kommer med en nyhet. Og der det snakkes mye og godt i eksakt 40 minutter - altså et sted midt mellom en håndball- og en fotballomgang. 

Det måtte vel bli sånn med legendene Svele, Kristiansen og Jacobsen.

Her finner du alle episoden av Gatelagspodden