Livet som snudde - og ble et foredrag

GATELAGSPODDEN: Marco Antonsen har en historie å fortelle. Takket være gatelaget har den en lykkelig utgang.

Annonse:

Bildet: Marco Antonsen (tv) kom til Sandefjords gatelag som en stille og beskjeden gutt uten tro på verken livet eller menneskene rundt seg. I dag er han og Morten Vestly kolleger. Foto: Atle Møller, Sandefjords Blad

 

Sammen med Morten Vestly, en av de tre dyktige lederne på Sandefjords gatelag, har da også Marco vært mange steder og fortalt historien om gutten som fikk en trøblete oppvekst, men som endte opp på et godt sted i livet.

I Gatealgspoddens episode 8 får dere et innblikk. Her forteller Morten om den stille og beskjedne gutten som ble foredragsholder.

- Fortsatt får jeg en sånn "wow-følelse" når Marco prater, sier Morten.

Og lar Marco fortelle om da han kom hjem fra en vanlig dag på barneskolen til en forslått mor og et hjem i kaos.

 

 

Lenge var Marcos liv også det, kaos. Der rusen begynte i 7. klasse og ikke stoppet før han ble Sandefjord-spiller i 2015.

- Jeg var skeptisk til å begynne på gatelaget, så for meg en gjeng heroinister som skulle forsøke å spille fotball, forteller Marco.

Selv slet han både med rus og andre utfordringer - og stod uten det meste, også troen på folk rundt seg. Men på Sandefjords gatelag ble han møtt av tillit, et nettverk og en mulighet til å komme seg litt i form.

 

Leide banen til David Silva

Og med formen og den økende tryggheten kom viljen til å klare å komme seg ut av rusen og utfordre angsten. 

Jeg hadde mistet troen på det meste da jeg begynte her. Jeg skyldte penger, hadde ikke et sted å bo, var på vei inn i fengsel.

— Marco Antonsen

- For meg er det å holde foredrag også terapeutisk, forteller Marco, som sammen med Morten har pratet til elever på ungdomsskoler og videregående, til fotball-lag og unge ledere, til Lions-grupper og til og med på gamlehjem. Og til og med på Stortinget. Og alle har de fått høre en historie med tøffe tak - men god slutt. Og hvordan gatelaget virker som hjelp for mennesker over i arbeidslivet.

- Det ser bra ut for meg nå. Jeg har det jeg trenger i livet, sier Marco, og legger ikke skjul på at det er klubben og gatelaget som er årsaken til det.

Han jobber fullt i Sandefjord fotball - som materialforvalter for Eliteserielaget, men også som utstyrsansvarlig for alle lagene i klubben. Med ansvar for å holde det i orden, vaske, pakke, bestille - alt som sikrer at det kan spilles fotball. 

At Marco er en forretningsmann har også Fotballstiftelsens Selim Emeci fått merke, da Sandefjord solgte "superkluter" på dugnad.

- Du tar to pakker. Du skal få dem til ordinær pris, sa Marco - som muligens hadde flere kluter å selge etter at denne episoden av Gatelagspodden var ferdig innspilt.

Organisajonstalentet hans kan man også høre mer om der. Som da han fikset det så gatelaget fikk trene på banen til David Silva...

 

Dørene som åpnes  

Det å begynne på gatelaget handler om mange ting, om rutiner som endres, dører som åpnes.

- Det at du blir savnet om du ikke kommer - at man får et nettverk. Og så all den hjelpen man får, sier Marco.

For på gatelagene stopper det ikke med trening og et måltid. Det er der det starter.

- De dørene som åpner seg. Hvordan klubben bruker sponsorpoolen og andre nettverk. Man kommer jo til intervju på jobber man aldri ville kommet til, sier Marco.

De dørene som åpner seg. Hvordan klubben bruker sponsorpoolen og andre nettverk. Man kommer jo til intervju på jobber man aldri ville kommet til.

— Marco Antonsen

Morten Vestly er en av de tre viktigste døråpnerne i Sandefjord. Sammen med gatelagstrenerne Petter Olsen og Roger Iversen handler det om å se muligheter. Og å få samlet kreftene som kan bidra.

- Når vi har en spiller som er klar for å ta steg, samler vi alle instanser rundt et bord. NAV, psykolog, fastlege, klubben. Der kan vi løse ting som kan ta måneder ellers, forteller Vestly.

Som ikke legger skjul på sin egen svakhet - eller i denne sammenhengen, styrke:

- Jeg har selv sterk ADHD. Sånn sett ser jeg egne begrensninger og muligheter. Og med det tror jeg det er lettere å se andre og hjelpe dem på rett vei, sier Morten.

Det også de som sitter inne. Også Marco har en fengselsdom bak seg - og er ett av flere eksempler på hvordan samarbeidet med Kriminalomsorgen er viktig. 

 

Fra soning til scoring

Fotballstiftelsen og gatelagene systematiserer i disse dager denne satsingen ytterligere gjennom prosjektet "Fra soning til scoring". Der handler det om å bygge broen fra cella til miljøet på gatelaget - slik at ikke statistikken med tilbakefall til kriminalitet forblir like høy.

Og på gatelagene har man et miljø å tilby. Et trygt sted med muligheter. Slik altså Marco er blitt et eksempel av flere i Sandefjord.

- Jeg hadde mistet troen på det meste da jeg begynte her. Jeg skyldte penger, hadde ikke et sted å bo, var på vei inn i fengsel, forteller Marco i Gatelagspodden.

Og for en som hadde dårlige erfaringer med mennesker, som egentlig bare stolte på seg selv, var det ingen selvsagt ting å bli med på et lag.

- I begynnelsen så vi en stille, veldig beskjeden gutt som kun svarte ja og nei og knapt sa hei. Sånn sett var det overraskende da han rakk opp hånda da jeg spurte om noen ville bli med og holde et foredrag, minnes Morten.

Men da hadde det allerede skjedd noe. Han var vist tillit.

- Hans første oppgave var suportershopen, med ansvar for penger og nøkler og alt, forteller Morten.

For en fotballelskende gutt som ikke hadde fått lov til å bli med på fritidsaktiviteter i oppveksten, var det noe nytt. Og ved å bli vist tillit vokste det frem en historie med en lykkelig utgang...

Hør alle episodene i Gatelagspodden her

Søk opp og hør også Gatelagspodden der du hører podkast - Spotify, Acast, Apple Music