- Man må ha noe å bygge livet rundt

GATELAGSPODDEN: John var med på Vålerengas aller første gatelagstrening - Olav kom noen få uker etter. Siden har de blitt. Og de vet det er årsaken til åtte år som rusfrie.

Annonse:

Foto: John Holter og Olav Tveiten prater om livet på gatelaget og hvordan de har banna Erna opp og ned i den femte utgaven av Gatelagspodden. Foto: vif-fotball.no

 

Alle Gatelagspoddens episoder finner du her

- Det å bli rusfri, det tar kanskje ikke så lang tid. Men det å forbli rusfri - det er vanskelig. Da må man ha noe annet å bygge livet rundt, sier John Holter i siste utgave av Gatelagspodden.

Og dette noe å bygge livet rundt har vært Vålerengas gatelag. Da snakker vi, i ordets rette betydning, fra første dag. For han kom med på gatelagstrening nummer én i Våelrenga - i 2014. Og har passert åtte år som rusfri. Og ikke bare det, nå er han også ansatt i klubbens samfunnsavdeling - som miljøterapeut.

Ansatt er også kameraten Olav Tveiten. Som har vært med på gatelaget nesten like lenge som John. For John var fotball og Vålerenga en del av livet fra han var liten. For Olav var verken tilhørigheten til ball eller klubben på Oslo Øst like naturlig.

- Jeg pleide å slenge litt til John om "Lyn er best i byn", smiler han.

Men det er det blitt slutt på for lenge siden. For selv om det kan hende han tar på seg noe annet fotballtøy utenom trening og jobb (i motsetning til John), er det Vålerenga Fotball som gjelder. 

 
Utfordrende koronaår

Skjønt fotball - det å være gatelagsspiller i Oslo det siste året har ikke vært lett. Det har rett og slett vært utrolig vanskelig i en by som har vært mer eller mindre totalt nedstengt i over ett år.

- Jeg har banna Erna opp og ned.

Olav, som har en søster på Notodden, fikk anbefalt gatelaget der for henne. Og det har nok gjort ham litt misunnelig når han hører hvordan de har fått sparke ball i uke etter uke, mens han selv har vært i en by og på et lag som har gjort utrolig mye annet enn fotballtreninger.

- Hver gang vi fikk åpnet, så kom Erna på tven igjen med dårlige nyheter for oss i Oslo, sukker han.

Alle Gatelagspoddens episoder finner du her

 

Gatelagstilbud hver dag

Men nå, når denne femte episoden av Gatelagspodden spilles inn, er de to i ferd med å snøre på seg skoene igjen. Endelig.

- Men vi må skryte av trenerne våre. Vi har noen utrolig flinke gatelagstrenere som har funnet på utrolig mange bra ting og holdt aktiviteten og miljøet igang.

Frisbee-golf, dugnad og skiaktiviteter nevnes kjapt.

- Vi har gått i konkurranse med Ski og ballklubben Lyn. Skiklubben Vålerenga, smiler de.

Og snakker om et Vålerenga-lag som har testet ferdighetene på snø både i marka, på fjellet og i alpinbakken.  I tillegg til en hel masse andre aktiviteter - som har gjort at de faktisk har hatt et tilbud omtrent hver eneste ukedag. 

Den utrolige ekstrainnsatsen fra klubben har gitt resultater. For antall spillere som har vært innom Vålerengas gatelag var faktisk rekordhøyt i 2020.

 

Endelig ball igjen

Men når det så stadig har kommet en ny periode med fotballstenging i hovedstaden, har det gjort at en del har blitt borte igjen. Med for mange og for lange perioder uten å få trene med ball, har det vært for stort gjennomtrekk.

- Dessverre har det det. Det er mange jeg har møtt igjen på feil steder i byen. Brugata er jo omtrent det eneste stedet som har vært åpent i byen.

Men mange har blitt på Valle. Og de vet at flere også kommer tilbake når ballen blir et permanent selskap på treningene igjen. Og det blir det altså igjen nå. Endelig.

Hør duoen med det gode humøret fortelle om livet på gatelaget og hvor deilig det er å kjenne seg ferdig med sitt gamle miljø i Gatelagspoddens femte episode. Du hører den der du hører podkast.

Alle Gatelagspoddens episoder finner du her