Asker Sveen

Nykommeren som ble nasjonal arrangør

Hvordan etablerer man et gatelag? Hva betyr det for klubben og stedet man er å få inn et gatelag? Og hvorfor ikke arrangere tidenes største Nasjonale Turnering allerede første driftsår? Hør Gatelagsopodden om det utrolige Raufoss-året.

Annonse:

Gatelagspoddens episode 11 er ute - med daglig leder i Raufoss Asgeir Sveen i studio. Det blir en nydelig halvtime om hvordan klubben tenkte da gatelag kom på agendaen, hvilken berikelse det er også for klubben selv å få dette laget inn, hvorfor alle nå kan glede seg til Nasjonal Turnering i Raufoss fantastiske fotballhall og - ikke minst - hvor deilig det er å slå HamKam.

Men før vi lar Asgeir Sveen heller altfor mye salt i såret til Kai Kristiansen & co på Hamar, er den samme Sveen svært så tydelig på og glad for å ha naboen der på den andre sida ta Mjøsa.

For etter telefonsamtaler med og besøk fra Fotballstiftelsen, var besøk på Briskeby noe av det første Raufoss-folket gjorde da de hadde bestemt seg for å etablere gatelag. Og hos Kai Kristiansen og Kamma fikk de gode råd.

Kanskje var de rådene altså litt for gode, for denne nye klassikeren av et Mjøsderby har nemlig allerede gitt seier og tap. Til begge to.

 

Startet riktig

Det etter at laget hadde sin første trening i midten av april. Noen måneder etter nevnte telefonsamtaler og klubb-besøk. Og med en klubb som var godt forberedt.

- Vi føler v gjorde noen riktige ting fra start. Som å få inkludert kommunenes russeksjoner fra start, sier Sveen.

Og kommunene - i flertall - er ikke en forsnakkelse. Raufoss har både Gjøvik og Østre Toten og Vestre Toten i prosjektet. 

- Det er jo små forhold oppi her, humrer Sveen.

Som da planleggingen pågikk var styreleder i Raufoss, men som nå er daglig leder. Like engasjert uansett. Men også med gode folk rundt laget. Som trenere har gatelaget fått to som kan faget fotball: Jarl Andre Storbæk, som har spilt fotball på toppnivå i flere land og for flere aldersbestemte landslag og Tommy Fyhn, som i likhet med Storbæk var på listen da tidenes største spillere i klubben ble kåret for noen år siden.

 

Blåkopi av A-laget

Men Fyhn har også noen andre egenskaper. Han jobber på rusfeltet også utenom gatelaget - og den fagkompetansen er viktig. Dessuten har han vært med A-algets støtteapparat i mange år.

- Så han tok bare blåkopi av opplegget vi bruker på A-laget, forteller Sveen - og snakker om utstyr og drakter som henger klart i garderoben, om kvaliteten på maten i lunsjen og prioritet på banen. Blant annet.

Og det med utstyr er et poeng, kanskje enda større enn Sveen selv forutså. For da det var klart for lagets aller første trening, var det en veldig usikker gjeng som ankom Nammo stadion. Men etter en kort velkomst ble gjengen tatt med ned i garderoben der de fikk på seg nytt og likt Raufoss-tøy.

- Det virket som de fikk dobbelt så god spenst da kom ut av garderoben, sier Sveen.

Og synes ikke det er noe rart.

- Selv totningen blir litt viril når vi får på oss Raufoss-utstyret, smiler han.

 

Inviterer til Nasjonal Turnering

Nå har de forlengst rundet 35 spillere som har vært innom gatelagstreningene. Og de har spilt sine første trenings- og Østlandsliga-kamper. Samtidig som tiden går med til det neste og helt store både for klubben og alle lagene i Gatelagsfamilien. For da Fotballstiftelsen ringte og lurte på om den nye, flotte storhallen på Raufoss kunne være noe for en Nasjonal Turnering, rakk man knapt stille spørsmålet ferdig.

- Tommy (Fyhn) sa det med en gang, dette kan du ikke si nei til. Nå vurderte jeg heller ikke det. Dette gleder vi oss fælt til, sier Sveen.

raufoss storhall.jpg
Raufoss nye og flotte storhall blir hovedarena for Nasjonal Turnering 30. november og 1. desember

Og snakker altså da om Nasjonal Turnering på Raufoss 30. november og 1. desember. Ikke bare er den etterlengtet etter at mulighetene til Nasjonal Turnering forsvant i pandemien både i 2020 og sommeren i år. Men på Raufoss blir det fotballfest.

- Det blir helt fantastisk. Vi er stolte av anleggene våre og er fulle av entusiasme for å få hele gatelagsfamilien på besøk, sier Sveen i Gatelagspodden.

 

Tidenes største turnering

Ikke bare er det etterlengtet, det blir også tidenes største Nasjonale Turnering. For Raufoss er ikke det eneste laget som er kommet til i koronaperioden. Og trolig blir det 27 lag på Raufoss disse dagene. Det betyr rundt 400 mennesker som skal spille fotball, høste opplevelser og knytte vennskap. 

Asgeir Sveen sammen med blant andre Fotballstiftelsen på inspeksjon i Gjøvik Fjellhall - der det blir bankett under Nasjonal Turnering
Asgeir Sveen sammen med blant andre Fotballstiftelsen på inspeksjon i Gjøvik Fjellhall - der det blir bankett under Nasjonal Turnering

På kvelden mellom kampene blir det bankett i Gjøvik Fjellhall, det ligger an til en helt spesiell og flott opplevelse. Overnattingen blir også i Gjøvik, mens kampene altså spilles på Raufoss. 

Det ganske nøyaktig ett år etter at Sveen ringte Fotballstiftelsen for å sjekke ut mulighetene for å etablere gatelag. Siden har det gått fort - samtidig som Sveen er tydelig på at det har vært utrolig givende for hele klubben.

- Da vi spilte den første treningskampen mot HamKam kom det 120 tilskuere. Midt på dagen, forteller Sveen.

 

Enestående takknemlighet

Blant dem var det mange på A-laget. For de er også blant dem som har sett hvor givende det er og hvor godt det fungerer. Selv trekker Sveen frem gatelagsspillernes takknemlighet som enestående.

- Det takker for maten, takker for trening, takker for i dag. Mange kan lære noe av dem der, sier han.

Nå håper han de første på gatelaget snart kan takke for at de har fått jobb. Blant annet planlegges det en supporterbutikk der det kan bli muligheter for noen.

For det er hverdagen og muligheter i den som er drivkraften. Men det skader ikke med en skikkelig fotballfest i form av en Nasjonal turnering. Hør Sveen fortelle mer både om hverdagen og høydepunktene med gatelaget på Raufoss i Gatelagspoddens 11. episode.