Oslo Economics: 638 millioner i samfunnsøkonomisk gevinst
- Gatelagsfotball er sannsynligvis landets mest effektive tiltak for mennesker med sammensatte problemer, sier forsker Lars Ueland Kobro til Oslo Economics i forbindelse med årets samfunnsregnskap for Fotballstiftelsen.
638 - sekshundre og trettiåtte - millioner kroner i samfunnsøkonomisk gevinst. Det er tallet Oslo Economics har summert verdien av Fotballstiftelsen og våre gatelags aktiviteter til.
Det er andre gang Oslo Economics måler hvor mye penger gatelagene sparer samfunnet for, men i år har de også sett på effekten overfor spillernes nærmeste. Arbeidet gjøres kostnadsfritt for Fotballstiftelsen.
Last ned og les hele rapporten her
638 millioner kroner er et fantastisk tall, og en solid økning fra fjorårets imponerende rapport (som viste en gevinst på mer enn 430 millioner kroner). Årsaken til økningen er flerdelt. For det første har både antall lag og antall spillere økt. Dernest har antallet spillere som har tatt steget over i arbeid og skole økt betydelig.
Så har Oslo Economics også sett på et nytt område, verdien når de mange pårørende også får bedrede liv.
Stor gevinst for pårørende
Å være pårørende til rusavhengige er krevende. Hverdagen deres blir ofte beskrevet som preget av "medavhengighet" (Birkeland & Weimand, 2015).
- Pårørende til rusavhengige opplever samtidig ikke å være i posisjon til å utnytte hjelpeapparatet, samtidig som de er blant den gruppen pårørende som oftest oppsøker helsehjelp selv. Det er også fort at de isolerer seg, sa forsker Anne Kristine Bergem på Ruspolitisk Arena denne uken.
Verdien av et bedre liv også for de mange pårørende, har det vært lite dokumentasjon på tidligere. I rapporten har Oslo Economics sett dypere på dette for gatelagene, og beregnet den samlede årlige gevinsten for pårørende til å være hele 127 millioner kroner.
I rapporten kan man se verdien av de ulike elementer som gir denne totalsummen.
Fikk pappa tilbake
Bak disse tallene ligger det mange sterke historier. Noen av de involverte er intervjuet i rapporten. Som Dag og Christina Gjeruldsen. Dag strevde med rusproblemer i 40 år, før han kom med på gatelaget til Stabæk. Det ble starten på et helt nytt liv både for han og datteren Christina.
- Påkjenningen for pårørende er enorm, sier Dag Gjeruldsen, som nå har vært rusfri i tre år.
Datteren kan ikke få rost gatelagsmodellen nok. Det å se at faren hennes mestre, ha noe konkret å holde fast i og noe å glede seg over i livet betyr veldig mye.
- På gatelaget blir faren min behandlet som et menneske. Ikke som en bruker eller pasient, men som noe verdig. Det har utrolig mye å si. Nå kan jeg ringe ham klokken 7 om morgenen eller 12 om natta og han er alltid der. Det kunne jeg ikke før, sier Christina.
- Det er ingenting jeg har ønsket mer her i livet enn å få tilbake pappa. Så det betyr alt, fortsetter hun.
- Ikke overrasket
De personlige historiene er sterke og de økonomiske gevinstene altså gir svimlende summer. Men for oss som jobber med dette, er det ikke overraskende. For hver person som havner utenfor, koster det samfunnet mye penger. For hver person gatelagene kan hjelpe tilbake til et verdig liv, sparer det tilsvarende mye.
Og Fotballstiftelsens gatelag hadde 1.443 spillere på trening i 2023. 286 av disse kom over i lønnet arbeid, skole eller arbeidstreningsprosjekter i fjor.
Statssekretær Erlend Hanstveit i kultur- og likestillingsdepartementet kjenner ordningen godt fra sin tid som trener for gatelaget i Brann for noen år tilbake.
- Det meste av idrettens kraft ligger jo nettopp i fellesskapene. Det å tilhøre noe som er større enn seg selv, at man er en del av en gruppe som gjør livet mer meningsfullt, sier Hanstveit til Oslo Economics i rapporten.
Gatelagene endrer menneskers liv. Spillerne opplever mestring, struktur og et sterkt felleskap. De går fra utenforskap og en utfordrende hverdag, til rutiner og mening i byens fotballstolthet. Det åpner så mange nye muligheter.
Se Torstein fra Godset om sitt nye liv i jobb.
Forskerne himmelfalne
Antall lag og spillere i gatefotballen øker stadig. Den årlige støtten via Helsedirektoratet, som i år er på 20 millioner, er helt avgjørende. Samtidig dekker dette på langtnær dagens behov eller stimulerer til ytterligere vekst. Fotballstiftelsen bruker derfor uforholdsmessig mye tid på å skaffe midler til en modell som er skalerbar. Og som forskningen er tydelig på kvaliteten i.
Lars Ueland Kobro er tydelig på at de trodde gatelagenes tall bygget på betydelige overdrivelser, men de ble stadig mer overrasket jo mer studiene fortsatte.
- Det endte med at vi satt himmelfalne tilbake i forskergruppa og stilte hverandre spørsmålet om vi var vitne til verdens beste ettervernstiltak, sier Kobro.
Nå har han fulgt gatelagene og Fotballstiftelsen i seks år.
- Gatelagsfotball er sannsynligvis landets mest effektive tiltak for mennesker med sammensatte problemer. Svært få andre tiltak er like virksomme for den aktuelle gruppen mennesker, sier USN-forskeren til Oslo Economics i dag.
Skalerbar gatelagsmodell
Oslo Economics beskriver hvordan behovet på rusfeltet er stort og modellen til Fotballstiftelsen er skalerbar. Det gir ytterligere potensial for gevinstuthenting.
- Vår vurdering er at gatelagsmodellen er et tilbud med betydelig samfunnsøkonomiske gevinster, og med potensial for videre utvidelse og gevinstinnhenting, skriver Oslo Economics i rapporten.
Samfunnsregnskapet for gatelagene 2024, «Et bedre liv med flere dager uten rus», kan lastes ned ved å klikke her.
Bakgrunnen for tallene
Tallene i den nye rapporten fra Oslo Economics er ikke eksakte størrelser, men basert på konkrete regnestykker. Totaltallet 638 millioner kroner er basert på følgende gevinster:
- Spillernes forbedrede helse, med bedre livskvalitet og økt levetid – 328 millioner.
- Reduserte kostnader i helsetjenesten – 66 millioner.
- Redusert belastning for politi, domstolene og kriminalomsorgen – 36 millioner.
- Økt verdiskaping gjennom utdanning og arbeid – 50 millioner.
- Dugnad og frivillig arbeid – 9 millioner.
- Reduserte skattefinansieringskostnader – 21 millioner kroner.
- Pårørendegevinst – 127 millioner kroner
Fakta om gatelagene:
- Et lavterskeltilbud med flere ukentlige fotballtreninger på faste tidspunkter på dagtid. Tilbudet er for personer over 18 år som har eller har hatt rusutfordringer. Det eneste kravet for å delta er å være nykter på trening.
- Hovedmålet er å bidra til et bedre liv for spillerne og å redusere bruk av rus. Dette oppnås gjennom fysisk aktivitet, samhold, mestring, inkludering og trygghet.
- Gatelagene organiseres som et samarbeid mellom Fotballstiftelsen, klubb, NAV, kommune og lokale aktører, og et viktig mål er å hjelpe spillerne ut i jobb.
- Første gatelag ble opprettet i Fredrikstad i 2011.
- I 2015 ble paraplyorganisasjonen Fotballstiftelsen etablert, med formål å gi faglig og økonomisk støtte, da med syv gatelagsklubber.
- I 2024 er det etablert 31 gatelag, med 1443 spillere på trening. Alle lagene i Eliteserien har eget gatelag.
- Gatelagsfotballen har vokst til å bli idretts-Norges største samfunnsprosjekt.
- Stadig flere klubber og kommuner ønsker å opprette lag, og antallet spillere er i kraftig vekst.
- Fotballstiftelsen hadde tidligere en øremerket bevilgning i statsbudsjettet, men stiftelsen må nå søke om treårige tilskudd fra Helsedirektoratet, tildelt med 20 millioner kroner årlig. Øvrig finansiering kommer fra kriminalomsorgen, private sponsorer og stiftelser.
Klubber med gatelag per september 2024:
- Asker, Bodø/Glimt, Brann, Bryne, Fram, Fredrikstad, Grorud, HamKam, Haugesund, Jerv, KFUM-Kameratene Oslo, Kongsvinger, Kristiansund, Lillestrøm, Lyn, Molde, Moss, Notodden, Odd, Ranheim, Raufoss, Rosenborg, Sandefjord, Sarpsborg 08, Stabæk, Start, Strømsgodset, Tromsø, Viking, Vålerenga, Aalesund.
- Mjøndalen er i ferd med å etablere lag i disse dager.
For mer informasjon, kontakt
Arne H. Knoph
- Daglig leder, Fotballstiftelsen
- Telefon: 970 57 400
- E-post: arne.knoph@fotballstiftelsen.no
Erik Magnus Sæther
- Partner, Oslo Economics
- Telefon: 940 58 192
- E-post: ems@osloeconomics.no