Se den aktive gatelagsuka

Gatelagene leverer enorm aktivitet - også under pandemien. Over 50 treningsøkter loggføres hver eneste uke. Her får du oversikten.

tter at Kristiansunds Gatelag ble etablert og hadde sin første trening for få uker siden,er 22 Gatelag organisert og i aktivitet under Fotballstiftelsens paraply.

Og det vil i løpet av vårhalvåret i 2021 øke ytterligere.

KBKs Hans Thomassen. Foto Rune Edøy, Tidens Krav
Kristiansunds Gatelag er siste etablerte i Fotballstiftelsen, som dermed har 22 gatelag i aktivitet. Flere kommer.

Og gatealgene leverer et skyhøyt aktivitetsnivå – selv i et år der det har vært bom stopp for kontakttrening, kamper og turneringsspill. Både Fotballstiftelsen og gatelagslederne selv har brukt mye tid og møtt mye forståelse hos kommunale myndigheter - som har fattet vedtak om "unntak for sårbare grupper" og / eller flyttet vurderingen av gatelagene fra idrettsaktivitet til helseforebygging for å kunne holde aktiviteten oppe.

Det selv om det har vært noen tilpasninger flere steder. Og "koronafotball", gåturer og andre aktiviteter noen steder og i perioder har stått på menyen - men de faste tidspunktene har vært nettopp det, faste.

Branns-Gatelag-på-raftingtur-copy
Branns gatelag brukte 2020 til mer enn fotball - her fra raftingtur

Hver uke leveres det over 50 fotballtrelaterte reninger. I tillegg arrangeres det «kamper» mellom lagene i fotballgolf, det arrangeres fjellturer, er utviklet en vedbedrift (!), det arrangeres dommerakademier, organiseres matordninger og klatres i klatreparker. For å nevne noe av kreativiteten som har gjort at gatelagene har holdt det gående.

Men hovedaktivitetet er, selv i en underlig tidselvfølgelig fotballtreningene.

Og i mange av våre gatelag har det faktiskt dette siste og utfordrende året vært rapportert om rekordoppmøte i uke etter uke.

12 – 8 – 14 – 9 – 11 er ikke en misforstått spillformasjon, men antall Gatelagsøkter fra mandag til fredag i en normaluke. 54 faste treninger. For 22 lag. Med rundt 600 spillere tilknyttet seg.

Det betyr at Fotballstiftelsens Gatelag leverer rundt 4.000 rusfrie timer hver eneste uke. Året rundt.

Slik ser oversikten over Gatelagenes faste fotballtreninger ut:

Det i et år der det ikke har vært mulig å spille kamper og turneringer. Og det må fortsatt vente – det er foreløpig kun på klubbinterne treninger det åpnes for spillaktivitet innenfor 1-meters-regelen.

Se TV2s Arill Riise besøke AaFKs gatelag på trening: 

Men da jobber Fotballstiftelsen og gatelagene med å supplere med nye tiltak. Som Gatelagsweben - en digital møteplass på nett, der lagene blant annet konkurrerer i gatelagsquiz.

For i en tid der det har vært begrensninger på det meste, har møteplassene gatelagene representerer vært ekstra viktige. Og mens andre ting har vært stengt, har man hatt sit lag å gå til.

Økt innsatsen i koronaperioden

Men på de snart 12 månedene pandemien har vart, har Gatelagene holdt koken og opprettholdt aktiviteten. Ja, ikke bare det – det har blitt jobbet ekstra hardt for å skape gode aktiviteter og opprettholde motivasjonen i spillergruppene. Og flere steder rapporteres det, imponerende nok altså om økt (!) treningsoppmøte.

Antall overganger til jobb og skole satte også rekord i 2020!

Samtidig er det klart det har tæret på i «verdens lengste preseason». Og er det ett sted vi ikke har råd til å miste noen spillere, så er det her.

IMG_3647-scaled
Vålerengas gatelag har hentet frem skiene i vinter

Det betyr at det kan løses opp noe på alle koronavennlige tilpasninger i utallige varianter av pasningøvelser og avstandstrygge aktiviteter. Fortsatt blir det, selvfølgelig, trening og samlinger med forsiktighet og gode smittevernsregler. Men endelig blir det treninger med spillaktivitet igjen.

Stor samfunnsverdi – avhengig av offentlige bidrag

Og med normale treninger, øker også mulighetene til å lykkes utenfor banen. Noe Gatelagsaktiviteten har gjort til gangs siden oppstarten i Fredrikstad for snart 10 år siden og til dagens 22 lag.

Bare i 2020 kom 52 spillere ut i lønnet arbeid. Ytterligere 34 kom i gang med et utdanningsløp, mens 44 kom inn i arbeidstrening hos klubber eller bedrifter.

Det er lett å se hvilken enorm samfunnsverdi som skapes gjennom klubbenes satsing på dette. Samtidig er det et arbeid som er avhengig av offentlig støtte – derfor knyttes det stor spenning til det statsbudsjettet som legges frem denne uken, og med det det arbeidet som skal gjøres for å sikre en mer stabil og forutsigbarhet drift for dette arbeidet.

Annonse fra Obos-ligaen: