10 år med gatelag: Se dokumentaren om hvordan det startet

Magne Zetterstrøm, den første gatelagsspilleren som kom ut i full jobb, er hovedpersonen i den første delen i dokumentaren om hvordan det hele begynte.

Annonse:

Bilde av Magne Zetterstrøm er fra en sak i Dagsavisen. Foto. Tommy Skauen.

 

Nå  er alle tre delene av dokumentaren "Drømmen om Gatealg" sluppet på Nettavisen - 3 rundt 15 minutter lange episoder om Gatelagsstarten i Fredrikstad. Det er 10 år siden det hele begynte i Plankebyen. Et filmteam fulgte starten - og har fulgt med videre i det som nå er blitt en tredelt dokumentar på rundt 15 minutter hver seg.

Dokumentaren Drømmen om Gatelag
Klikk på bildet for å se den første episoden av dokumentaren "Drømmen om gatelag"
Dokumentaren Drømmen om Gatelag episode 2
Klikk på bildet for å se episode 2 av "Drømmen om Gatelag"
Dokumentaren Drømmen om Gatelag episode 3
Klikk på bildet for å se den tredje episoden av "Drømmen om gatealg"

Den drømmen ble til virkelighet, men få turde vel egentlig drømme om hvor stort dette har blitt. 

Les om Johan H. Andresens livs store overraskelse her

I disse dager runder vi 25 gatelag i alle landets fylker. Og Idretts-Norges største samfunnsprosjekt er blitt en eventyrhistorie med utrolige resultater for hundrevis som har gjort som Magne, funnet veien ut av rus og tilbake til jobb og samfunnet for øvrig.

 

- Unik satsing

– Dette er en helt unik satsing. Selv om de bare har holdt på i ti år, har de hatt en effekt som mange andre bare kan drømme om, sier Johan H Andresen til Nettavisen.

Ferd-eieren var definitivt avgjørende i oppstarten, da han sikret finansieringen av etableringen i Fredrikstad. Og Andresen har vært en sann Gatelagspatriot og -støttespiller hele veien.

Dette er en helt unik satsing. Selv om de bare har holdt på i ti år, har de hatt en effekt som mange andre bare kan drømme om

— Johan H. Andresen til Nettavisen

Det med et stort og ekte engasjement for dette. Andresen har blant annet omtalt støtten til Fredrikstad som sin beste investering. Samtidig er han tydelig på at dette som nå er skapt må følges av prioriteringer av det offentlige.

For de færreste kan vise til samme resultater for rusavhengige som Fotballstiftelsen og Gatelagene. Det mener Johan H Andresen må være en alvorlig vekker for politikerne.

– Effektivitet er nesten et skjellsord i det offentlige. Ingen vil måles, for da må man stå til ansvar for pengebruk og resultater. Mange synes det er litt utrivelig å bli konfrontert med, men det er helt nødvendig. Det er nesten uansvarlig ikke å gjøre det, sier han til Nettavisen.

 

- Formidable tall

Men Gatelagene måler. Og leverer. I 2020 kom 52 spillere ut i lønnet arbeid, 34 begynte på skole eller utdanning og ytterligere 44 kom ut i arbeidstrening - 130 spillere som fikk en ny start. Og også i 2019 kom langt over 100 gatelagsspillere over i arbeid, skole eller arbeidstrening.

- Det er formidable tall, sier Morten Nyborg til Nettavisen.

Det etter en start som begynte med en ide Monica Brynhildsen fikk på et seminar - og som hun fikk Nyborg til å sette ut i livet.

Historien om hvordan det begynte fortalte de to her.

– Det har reddet både meg og mange andre, sier Magne Zetterstrøm til Nettavisen. Han var heroinist da han begynte på gatelaget i Fredrikstad i 2011. To år senere ga han seg - av meget gode grunner, han begynte i fast jobb.

Du kan lese mer om hvordan det hele startet i Nettavisen her

Se episode 1 "En unik sjanse" av dokumentaren "Drømmen om Gatelag" her

Se episode 2 av "Drømmen om Gatelag" her

Se episode 3 av "Drømmen om Gatelag" her