Fotballstiftelsen med fast plass på statsbudsjettet

Statsminister Erna Solberg kom med en fantastisk gledesmelding for gatelagene i Fotballstiftelsen da hun besøkte Aspmyra og Bodø/Glimts gatelagsåpning.

Annonse:

Bildet: Statsminister Erna Solberg hadde en fantastisk nyhet da hun besøkte åpningen av Bodø/Glimts gatelag. Det til Fotballstiftelsens daglige leder Arne Knoph (t.v.) og Bodø/Glimts daglige leder Frode Thomassen store glede. Alle foto: Markus Fodstad, Bodø/Glimt

 

Foran Bodø/Glimts gatelag, Fotballstiftelsen og et fulltallig pressekorps, kom nemlig Statsministeren med nyheten om at Fotballstiftelsen kommer inn på fast plass på Statsbudsjettet.

– Vi ser på dette som en veldig viktig del av vårt arbeid for å inkludere flere i vårt samfunn. Det gatelagene og Fotballstiftelsen driver med er å bygge noe større, dette er å inkludere folk som har møtt på utfordringer i livet sitt, sa Solberg til de fremmøtte på Aspmyra.

Der var Bodø/Glimts ledelse, et solid politikerkorps, Fotballstiftelsen, fulltallig presse - og ikke minst hvoedpersonene denne dagen, Bodø/Glimts gatelag.

- Det å kunne bruke mer tid på å få på plass flere lag og flere gode aktiviteter, fremfor å bruke tid på byrokrati og søknader vil være til stor hjelp. Dette vil også gi Fotballstiftelsen og norske gatefotballag mye større forutsigbarhet økonomisk sett, sa Statsministeren om bakgrunnen for avgjørelsen.

Som frembrakte flere klappsalver i lokalene på Aspmyra.

 

Gatelagsengasjert

Statsministeren har lenge sett hvordan Gatelagsmodellen fungerer og hun har jevnlig vist sitt engasjement for satsingen. I talen på Aspmyra snakket hun engasjert - og muntert - om alt fra Regjeringens stortap mot Fredrikstads gatelag til hvordan hun har sett hvilke resultater som oppnås langt utenfor banen.

Og så fikk hun jo frem sin bergenske patriotisme da hun påpekte at Brann jo var igang med gatelag lenge før Bodø/Glimt.

- Men det er jo greit for dere å se at dere slo Rosenborg med noen uker, smilte Statsministeren.

Før hun kom til sitt hovedbudskap denne dagen: Nyheten om at Fotballstiftelsen løftes inn på statsbudsjettet. Hvilke summer det handler om, er ikke avklart ennå - men tryggheten det gir i at Fotballstiftelsen hvert år ikke må gjennom lange søknadsprosesser og mange møter - og er langt inne i det nye året før man aner hvordan økonomien i gatelagene er.

- Dette er en helt fantastisk nyhet for oss. Det gir oss helt andre forutsetnigner og muligheter videre, der fokus kan ligge på utviklingen av prosjekter og arbeidet videre - ikke bekymring for en uforutsigbar økonomi, takket Fotballstiftelsens Arne Knoph.

 

Unike forutsetninger for å lykkes

Nettopp den økonomiske forutsigbarheten har vært et sentralt poeng for Fotballstiftelsen i lang tid. Det har vært utfordrende å sikre en trygg økonomi, samtidig som aktiviteten og antall gatelag har økt betydelig de siste årene. 

- Vår visjon er å skape bedre liv med mindre rus, men vi vil mer enn det - vi vil skape gode liv det er mulig å leve rusfritt i, sa Knoph, og var tydelig i sin tale på Aspmyra om toppklubbenes til det:

- For oss er det ingen tvil om at solide fotballklubber har unike forutsetninger for å lykkes med dette. For mennesker som sliter med angst, utenforskap og rus, skjer det noe magisk når man kommer inn på stadion og får på seg drakta og blir en synlig og ekte del av byens stolthet – da kan man plutselig ikke bli mer innenfor, sa han videre.

Det på en strålende dag på Aspmyra, der Bodø/Glimts Gatelag hadde sin første offisielle trening

Se video av Erna Solbergs åpningsspark og se egen sak om Glimt-åpningen her.

Her sak om åpningen på glimt.no

 

Tok avspark

På den treningen tok statsministeren avsparket - og brukte god tid både på banen, foran selfie-kameraer og i mange gode samtaler med spillerne i de små pausene de tok seg mellom finter og skudd der ute på banen.

Og igjen viste Erna Solberg sitt sterke engasjement for satsingen. Og skryten og betydningen av gatelagenes arbeid delte hun også til et fulltallig pressekorps. Blant annet en direktesending å TV2 Nyhetskanalen - mens hun til  Avisa Nordland var tydelig på hvordan en fotballklubb, som byens stolthet, åpner dører til samfunnet på en unik måte:

– Det er så viktig i forhold til aktivitet for personer som sliter med andre ting. Den følelsen av at noen forventer noe av deg, noen andre på laget forventer at du møter opp og spiller. Det trenger vi alle. Vi kan jobbe masse med behandling og systemer i rusomsorg og hjelpe folk med psykiske vansker og sånt, men det å føle at du er en del av et større samfunn som kanskje er det aller viktigste. At du blir sett for den du er, sa Solberg.

Les saken i AN her

Fotballstiftelsens søsterorganisasjon Idretten Skaper Sjanser kommer også inn på fast plass i Statsbudsjettet. Dette ble også presentert da Statsministeren og hennes følge dro videre til Arctic Race i sykkel - der ISS har eget lag.