- Gatelagene fungerer avstigmatiserende
– Historisk sett har det vært et elendighetsperspektiv og en ekskluderende straffepolitikk rundt rus, og da er det veldig viktig med tiltak som i stedet gir folk muligheter, sier Kenneth Arctander Johansen i RIO.
Det i en uttalelse om gatelagene og deres betydning i en større reportasje i Dagsavisen lørdag 10. april.
- Gatelagene er et tilbud som fungerer avstigmatiserende, fortsatte den daglige lederen i den landsdekkende brukerorganisasjonen RIO.
Kenneth Arctander Johansen er blitt en særdeles sentral og viktig stemme i den norske rusdebatten - og fikk blant annet rusreformprisen i fjor. For Fotballstiftelsen er både han og RIO en viktig partner å støtte oss til i vårt fagarbeid. Derfor betyr det ekstra mye når han er så tydelig i uttalelsene om hvordan gatelagsaktiviteten fungerer:
- Det har for det første hatt stor betydning for de menneskene som deltar eller har deltatt, men også med tanke på å vise hvor mye man kan få til gjennom aktivitet, inkludering, respekt og anerkjennelse, fastslår Arctander Johansen.
Les hele saken i Dagsavisen her
Gatelags-skryt fra flere
Samtidig er han ikke den eneste organisasjonen i rusfeltet som i reportasjen i Dagsavisen skryter av Fotballstiftelsen og Gatelagenes betydning:
– Det som er så fint med gatelagene er den muligheten man har til å møte opp et sted der man kan få hjelp til å bygge nye strukturer i livet, men også at man får spille på et lag og være en del av noe positivt. Jeg vet også at gatelaget her i Fredrikstad, og sikkert andre steder også, har veldig engasjerte trenere, noe som er veldig viktig for alle dem som deltar, sier Selma Huth ved Blå Kors Steg for Steg Fredrikstad til avisen.
Prosjekter som dette viser at man kan komme langt dersom lokalsamfunn, idrettslag og næringsliv har en åpen og inkluderende holdning.
— Kenneth Arctander Johansen
– Vi i Kirkens Bymisjon heier på gatefotballen! Vi er tilhengere av inkluderende fellesskap og vet at gatelagene landet over har betydd og betyr mye for mange, uttaler assisterende generalsekretær Johannes Heggland i Kirkens Bymisjon til avisen.
Arctander Johansen understreker betydningen av å la folk få utfolde seg og mestre:
- Når folk får delta, utfolde seg og mestre så kan man få til veldig mye, og at det bor store ressurser også hos folk med rusutfordringer, sier Arctander Johansen.
Kaller gatelagene influensere
Sosilog og forsker Trude Tonholm har nettopp tatt tak i RIO-lederens poeng m gatelagene som avstigmatiserende, da hun skrev et langt leserinnlegg i Dagsavisen onsdag 14. april.
- Rusmisbrukere har lenge vært stigmatisert, ikke først og fremst fordi de har rusproblemer, men fordi det har oppstått stereotype oppfatninger om hvordan de er «som gruppe» altså andre negative egenskaper de anses å ha utenom rusproblemet, skriver Tonholm - tydelig på hvor viktig det nettopp er å endre fra stigmatiserende til akseptert.
– Vi må huske på rusavhengige ikke er verken dårligere eller mindre ressurssterke enn andre – de har bare et rusproblem, akkurat som andre kan ha andre problemer. Prosjekter som dette viser at man kan komme langt dersom lokalsamfunn, idrettslag og næringsliv har en åpen og inkluderende holdning, poengterte Kenneth Arctander Johansen.
Les hele saken i Dagsavisen her
Les mer om den store gatelagsportasjen her