Vålerenga feiret 10 fantastiske gatelags-år

Vålerengas gatelag er 10 år i år. Hva passer vel bedre enn å feire det på en kampdag mot Fredrikstad - før det ble holdt en flott markering inne på Intility Arena.

Annonse:

Bildet: Kulturministeren fant seg godt til rette på lagbildet før avspark. Foto: Fotballstiftelsen

 

Selve kampen ble blåst i gang av kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery, som blant annet fulgte kampen sammen med sin statssekretær - og tidligere gatelagstrener i Brann Erlend Hanstveit.

Det på et feststemt Intility der det også var prominente forsterkninger på trenerbenken. Herrelagets trenerduo Geir Bakke og Petter Myhre bidra nemlig med coachingen - mens damelagets Nils Lexerød og store deler av damelaget støttet langs sidelinjen.

Begge de to lagene har som kjent feiret seriemesterskap den siste uke - uten at det hjalp i selve kampen mot Fredrikstad - som til slutt vant en fartsfyllt og fin kamp 4-0. 

 

Reddet av gatelaget

Men gatelaget handler tross alt og mest av alt enn andre ting enn å være best med ball. Bare spør han som etter eget sigende er best uten:

Olav Tveiten spøkte med at han fortsatt ikke, etter 10 år som spiller, kan kalles noe stort fotballtalent.
Olav Tveiten spøkte med at han fortsatt ikke, etter 10 år som spiller, kan kalles noe stort fotballtalent.

- Jeg var nok alt annet enn et fotballtalent da jeg kom, og kan vel ikke kalles det ennå, sa Olav Tveiten på jubileumsfeiringen etter kampen.

Han var en av fem spillere som fortalte hva gatelaget har betydd - og betyr for dem i hverdagen. 

- Det vanskelige er ikke å bli rusfri, det er å forbli rusfri. Uten gatelaget hadde jeg aldri klart det, sa Olav.

Sammen med John Holter har vært med i alle 10 årene. Begge har de i den perioden også hatt jobber i klubben.

- Jeg sier som Olav, uten gatelaget hadde det ikke gått. Jeg hadde rett og slett ikke vært her, sa John dønn ærlig.

Han hevder han nå har lagt opp som spiller, men er stadig like aktiv i miljøet og i klubben han elsker - som medhjelper både rundt gatelaget, damelaget og i klubben ellers.

Olav har på sin side begynt på studier, på erfaringsskolen - men rekker fortsatt en økt i uka.

 

I full jobb

En økt er mer enn "HC" nå får til. Han spilte også de første årene, men det ble det gradvis mindre og mindre tid til - rett og slett fordi han kom ut i og er i full jobb, først på AKS, så på institusjon.

Nå har han rundet åtte år som rusfri, og bruker i jobben sin erfaring for å hjelpe andre med rusutfordringer.

- Jeg har utrolig mye å takke årene her for, sa HC i går, og understreket at det alltid var godt å komme innom.

Prosjektleder Julie intervjuet spillerne Jane, John, Hans Christian "HC", Olav og Ruben - som alle kom med sterke historier om hva gatelaget betyr.
Prosjektleder Julie intervjuet spillerne Jane, John, Hans Christian "HC", Olav og Ruben - som alle kom med sterke historier om hva gatelaget betyr.

Jane og Ruben fortalte også sine historier og understreket også de hvor viktig gatelaget har vært - og er. Jane kalles, med rette, gatelagets mor og sørger for at spillerne får både mat, gode råd og kanskje noen formaninger - alt servert med et smil og et smittende humør.

- Jeg hadde aldri klart å stå foran en sånn forsamling og prate for et år siden, sa Ruben, tydelig på at gatelaget har løftet både den fysiske og psykiske helsen etter at han kom inn på laget på slutten av fjoråret. 

- Så lenge som dette har jeg ikke vært rusfri, fortalte han en stor og lydhør og rørt forsamling.

 

Maren har fulgt laget i 10 år

Den fantastiske staben rundt laget fortalte også om sitt arbeid.

Jannicke Aas er daglig leder i Stiftelsen Vålerenga Fotball samfunn, og har med seg et team med prosjektlederne / trenerne Maren Vik Edvardsen, Kevin Hansen og Julie Dale Braathen - i tillegg til ruskonsulenten Eivind Roll Andre Tveit.

Maren Vik Edvardsen har jobbet rundt Vålerengas gatelag i alle 10 årene.
Maren Vik Edvardsen har jobbet rundt Vålerengas gatelag i alle 10 årene.

Maren Vik Edvardsen kan definitivt hele gatelagshistorien i klubben. Hun var trener fra starten og fortalte om hvordan ting har utviklet seg fra fra en tid med noen få gatelag til dagens nasjonale og helhetlige satsing - en periode der hun har fulgt utallige spillere både på banen og i livet gjennom disse årene.

Gatelaget fikk også hilsener og gaver fra klubben Vålerenga, stadionselskapet og Fotballstiftelsen - på en dag som på mange måter var akkurat slik en gatelagsfeiring skal være. Med fotball, sosialt samhold, gode samtaler og plenty med kaker.

Alt servert på en onsdag. For det er jo det gatelagene handler om, å gi stadig flere en god hverdag.

Vålerengas gatelag har levert #samholdpåekte i 10 år
Vålerengas gatelag har levert #samholdpåekte i 10 år

Her er Kultur- og likestillingsdepartementets innlegg fra 10-årsfeiringen

GATELAGENE

  • Vålerengas gatelag var det fjerde i landet da de begynte sine treninger i 2014. 
  • Fredrikstad, Asker og Stabæk var allerede i gang.
  • Året etter, i 2015, ble Fotballstiftelsen etablert som paraplyorganisasjon - og siden har det vokst til å bli et unikt samfunnsprosjekt med 32 gatelag og en samfunnsøkonomisk gevinst på 638 millioner kroner i året