- Gatelaget er samhold på ekte

Han hadde mistet alt - jobben, lappen og kontakten med ungene. Så begynte Jørgen Frantzen på gatelaget til Brann.

Annonse:

I den tredje episoden av Gatelagspodden får du blant annet møte Jørgen. Det er et sterkt møte. For Jørgen har vært under barnevernet siden han var 2 år - med en mor som var rusmisbruker. Og da han var 13 ble moren drept, en sak som er blant de mest kjente drapsgåtene i Bergen.

For Jørgen betød det at en fra før utrygg gutt sluttet med fotball og begynte med andre, dumme valg. Det skulle ta 12 år før han fant tilbake. Og det takket være fotballen.

- Da jeg begynte på gatelaget til Brann, hadde jeg mistet jobben, lappen og muligheten til å ha kontakt med ungene mine, forteller han.

 

Familien tilbake

Det siste var definitivt det verste - og det som gjorde at han hadde bestemt seg. Og da ruskonsulenten kjørte ham på Brann-trening ble det vendepunktet. I dag har han ikke bare fått jobben tilbake. Han har fått familien tilbake også. Og to unger er blitt til fem!

Ja, eg e jo Zlatan

— Jørgen Frantzen

Dessuten har han fått mange gode venner. Først og fremst på Branns gatelag, men også på andre gatelag i møter på nasjonal turnering og annet.

- Gatelaget er samhold på ekte. Her vil vi hverandre godt. Vi bygger hverandre opp. Og så smitter det å se at de får det til, sier Jørgen.

Som selv altså er en av de som har fått det til. Både i livet og på banen.

- Ja, eg e jo Zlatan, gliser Jørgen.

Som ikke bare takker laget, men hele klubben Brann for vendepunktet i livet. For på gatelaget er man definitivt en ekte del av Brann.

- Klubben er helt fantastisk. Det er utrolig hva de gjør, skryter Jørgen.

Og snakker om en av nå snart 25 gatelag som er i aktivitet. For mens Norge stenger ned, åpner gatelag opp. Og den utvidede betydningen av gatelagene under koronapandemien er også tema i Gatelagspoddens tredje episode.

 

Samfunnet stenger ned - nye gatelag åpner opp

For i tillegg til Jørgen, snakker Fotballstiftelsens Selim Emeci og Arne Knoph om status på gatelagsaktiviteten. 

- Det siste året har det vært enda viktigere enn noen gang å klare å holde gatelagsaktiviteten oppe, understreker de.

Knoph var daglig leder i Asker da gatelaget ble etablert der i 2013. Dengang var ambisjonen å utvikle en klubb som betyr noe mer i det samfunnet man er en del av.

Det siste året har det vært enda viktigere enn noen gang å klare å holde gatelagsaktiviteten oppe.

— Fra Gatelagspoddens episode 3

Lite visste man da om at vi åtte år senere snakker om Idretts-Norges største samfunnsprosjekt - skapt av klubber og drevet av idretten selv. Med aktiviteter som betyr noe mer for samfunnet i alle fylker i Norge.

- Vi har verdens fineste jobb, sier de.

For det å få være med og tilrettelegge for gatelagenes "samhold på ekte" er et privelegium. Å se menneskers liv endres, som for Jørgen, er fantastisk. 

Og det skjer midt under pandemien. Rekorden i formidlingstall ble slått i 2020. Så også deltagerantallet.

 

Strikking og selvskryt

Det er ting de kommer inn på i Gatelagspoddens episode 3. Der de også snakker om nye prosjekter og aktiviteter. Gatelagsweben og "Fra soning til scoring" er to av dem.

Og så snakker de om noe de aldri trodde skulle gjøre i en fotballsammenheng - strikking!

Fotballstiftelsens nye partner, House of Yarn, har nemlig vist et stort engasjement og sett mange muligheter. Og blant annet lyst til å skape arbeidsmuligheter for gatelagsspillerne. 

- Det er det som er så fint. Når vi nå får inn partnere rundt gatelagene, at det nettopp er partnere som har virkerlig har lyst fordi at de tror på gatelagene, sier Selim Emeci.

Fikk du ikke med deg Gatelagspoddens episode 2

Fikk du ikke med deg Gatelagspoddens episode 1

Selim runder av den tredje podkast-episoden med litt selvskryt. Men egentlig er det noe annet han liker å rose og ta frem superlateivene om - gatelagsaktiviteten. Og det får han stadig lov til i verdens fineste jobb.

- Det eneste vi savner er å være mer ute og besøke gatelagene. Og møte spillerne, sier Emeci.

Men det viktigste er tross alt at aktiviteten holdes oppe. Og at spillerne på det enkelte lag møter hverandre. At samholdet på ekte er der på de faste tidspunktene hver uke. 

Hør episode 3 i Gatelagspodden!